Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De ideale spelletjes­avond

Tv-maker Thomas Huyghe entertaint vrienden via Skype

- (eadp)

Thuis een spelletjes­avond organisere­n voor vrienden, dat mag niet meer. Maar online spelletjes spelen, dat lukt wel nog. Dus heeft De Ideale Wereld-reporter Thomas Huyghe (29) vrienden en collega’s opgetromme­ld via Skype en streamt hij elke week hun virtuele spellenavo­nd. “Al wordt er tegenwoord­ig meer gezeverd en minder gespeeld.”

“Net nadat de lockdown was aangekondi­gd, dacht ik: het zal wel zo erg niet zijn, we gaan gezelschap­sspelletje­s met en bij elkaar spelen. In het weekend werd duidelijk dat dat niet zou mogen. Dan heb ik maar besloten om het online te doen.”

Tv-maker Thomas Huyghe entertaint nu de mensheid op zijn YouTube-kanaal. Op vrijdag komt er een livestream, waarin hij samen met vrienden en collega’s een spel speelt via Skype. “De sociale spelletjes zijn de tofste. Zoals het W.H.O.ordenboeks­pel, waarbij deelnemers een onbekend woord zeggen, waar definities bij verzonnen moeten worden, of Quiplash, waarbij je geestige commentaar moet verzinnen bij opmerkinge­n als ‘dingen die een ezel zou doen’. Daarbij kunnen de kijkers ook meespelen. Kolonisten is wel een tof gezelschap­sspel, maar moeilijker om gewoon naar te kijken.”

“Ik doe het met collega’s en vrienden, van wie ik weet dat het toffe mensen zijn. Dan weet je dat het sowieso amusant wordt, dat ze het gewoon zijn om stilte op te vullen. Al mag de stilte ook vallen, dat hoort bij de sfeer. Het is soms een beetje rommelig en langdradig, maar je moet niet elke minuut knallen zoals bij een tv-programma.”

Onnozelaar­s

Zo krijg je algauw een stream van 3,5 uur, zoals laatst. “Er wordt minder en minder gespeeld en meer en meer gezeverd”, lacht Huyghe. “Al vanaf het begin, met Stijn Van De Voorde en Jelle De Beule, heb ik goed gelachen.”

Kijkers kunnen meepraten en meespelen in de chat. “Velen hebben echt een goed gevoel voor humor”, merkt Huyghe op. “De moppen die ze vertellen, zijn heel grappig. Vorige vrijdag was ik een verhaal aan het vertellen, waarop mensen mijn Wikipediap­agina meteen gingen aanpassen. Er zijn altijd zo’n honderd mensen trouw op post. Die interactie is heel wijs en gezellig.”

De eerste vijf weken van de lockdown streamde Huyghe om de twee dagen, maar dat werd lastig. Nu gaat hij elke vrijdag live. “Maar tijdens de blok ben ik wel van plan weer wat vaker te streamen, om de studenten een hart onder de riem te steken.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium