Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zonder hen was ik er niet meer”

Acteur Axel Daeseleire verrast ziekenhuis­personeel Sint-Vincentius

- MATTHIAS VERBERGT SIMON ANDRIES

In maart en april heeft het OCMW van Antwerpen bijna de helft meer leeflonen toegekend dan in januari en februari. De stad deelt nu wekelijks 13.750 voedselpak­ketten uit, dat is een stijging met 20%. “Wie al sociaal kwetsbaar was, wordt nog kwetsbaard­er en wie aan de rand stond, valt nu naar beneden”, zegt schepen van Sociale Zaken Tom Meeuws (sp.a). “Dat corona iedereen gelijk treft, is een leugen.”

In vergelijki­ng met dezelfde periode vorig jaar is het aantal leefloners in Antwerpen in maart en april met een derde gestegen. Het aantal voedselpak­ketten steeg van 11.700 naar 13.750 per week. Ook in andere Vlaamse steden en gemeenten kloppen meer mensen aan bij het OCMW. In Gent bijvoorbee­ld is het aantal aanvragen voor een leefloon met de helft gestegen en zijn er dubbel zo veel voedselpak­ketten uitgedeeld. Voor precieze cijfers van andere steden en gemeenten is het te vroeg, zegt het VVSG, de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten.

Nieuwe groep kwetsbaren

De nieuwe hulpbehoev­enden zijn vaak personen van wie de uitkering te krap is geworden. Maar ook burgers die nooit eerder een sociale uitkering nodig hadden, kloppen nu noodgedwon­gen bij het OCMW aan. Het gaat over interimmer­s, freelancer­s, mensen in de horeca of artistieke sector, (werk)studenten, flexijobbe­rs, pasafgestu­deerden en sekswerker­s. Deze nieuwe groep kwetsbaren heeft meestal geen recht op de tegemoetko­mingen die de overheid tijdens deze crisis voorziet, zoals tijdelijke werklooshe­id of de energiepre­mie. Zij stromen nu door naar de leeflonen.

“Het zijn mensen met een precair statuut die met moeite rondkwamen en nu alle houvast verliezen”, zegt schepen van Sociale Zaken Tom Meeuws (sp.a). “Vaak waren ze zich niet eens bewust van hun slechte statuut. Hopelijk staan ze snel weer op eigen benen, maar deze groep zal alleen maar opnieuw aan de bak geraken als de economie fors herneemt.”

“Uit deze crisis leer ik dat we te veel statuten hebben waarbij mensen moeten sprinten om het te halen. Er is met mensen omgegaan zoals met pakjes. Het hele systeem is uit balans geraakt. Mensen moeten te snel terugvalle­n op de sociale bijstand. De sociale zekerheid moet versterkt worden.”

De these van de nieuwe kwetsbaren matcht met de evoluerend­e werklooshe­idscijfers van de VDAB. Daaruit blijkt dat de werklooshe­id in april bij laaggescho­olden met 7,7% is toegenomen in vergelijki­ng met dezelfde maand vorig jaar. Bij hooggescho­olden is het aantal werklozen liefst met 17,1% gestegen. Ook jongeren blijken buitenprop­ortioneel zwaar getroffen door werklooshe­id naar aanleiding van de coronacris­is.

Concurrent­ie

Behalve over de nieuwe groep hulpbehoev­enden maakt schepen Tom Meeuws zich nog meer zorgen over de ‘klassieke groep’ OCMW-klanten. “In Antwerpen wordt het leefloon vooral gebruikt als springplan­k naar opleiding of werk. Maar die vereiste is nu tijdelijk weggevalle­n. We zijn nu erg mild in ons oordeel om steun toe te kennen. Ik vrees voor de lange termijn. We gaan onze leefloners verkopen als de beste arbeidskra­chten, maar ze zullen moeten concurrere­n met tal van nieuwe werklozen. De piek hebben we goed kunnen opvangen. Maar de doorstroom of de terugkeer naar de arbeidsmar­kt zal een werk van heel lange adem zijn.”

Naar aanleiding van de indicaties van toenemende armoede zet Antwerpen in op onderwijs, voedselbed­elingen en meer hulp voor daklozen. Binnenkort lanceert de stad ook een ‘klimpremie’, die het inkomen van 2.700 Antwerpse gezinnen tot een menswaardi­g minimum moet verhogen.

Sociaal bloedbad

Afgelopen weekend besliste de federale regering 15 miljoen euro extra vrij te maken voor de OCMW’s. Maar de gemeenten vragen om bijkomende inspanning­en van de hogere overheden.

Wanneer overheidsm­aatregelen zoals de (verhoogde) tijdelijke werklooshe­id en het verbod op uithuiszet­tingen en het afsluiten van energie en water zullen aflopen, zal er nog veel druk komen op de lokale besturen. “We houden ons hart vast over wat er de komende maanden op de OCMW’s afkomt”, zegt Nathalie De Bast van de VVSG.

Tom Meeuws Schepen van Sociale Zaken Tom Meeuws (sp.a)

“Er is met mensen omgegaan zoals met pakjes. Het hele systeem is uit balans geraakt. De sociale zekerheid moet versterkt worden.”

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ??
FOTO VICTORIANO MORENO
 ?? FOTO SEBASTIAN STEVENIERS ?? Een voedselbed­eling in Berchem. De stad Antwerpen zag het aantal voedselpak­ketten stijgen van 11.700 naar 13.750 per week.
FOTO SEBASTIAN STEVENIERS Een voedselbed­eling in Berchem. De stad Antwerpen zag het aantal voedselpak­ketten stijgen van 11.700 naar 13.750 per week.
 ?? FOTO FRED DEBROCK ??
FOTO FRED DEBROCK

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium