Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Baasje ‘verboden’ kat meegepakt voor verhoor na huiszoekin­g

Minister voor Dierenwelz­ijn Ben Weyts (N-VA) roept nogmaals op om dier in quarantain­e te zetten

-

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselket­en (FAVV) viel gisteren samen met agenten van de lokale politie Noord binnen in de ouderlijke woning van Selena Ali (23) in Stabroek voor een huiszoekin­g om het katje Lee te vinden. Vlaams minister voor Dierenwelz­ijn Ben Weyts (N-VA) vindt de eis van het FAVV om euthanasie uit te voeren strijdig met de Europese regels. Weyts roept op om Lee in quarantain­e te zetten in het gloednieuw Animal Care and Inspection Center in Zaventem.

“Oh nee, ik moet inleggen, want de politie staat hier voor de deur”, zegt Selena Ali (23) plots als we haar rond 16.15u opbellen voor een laatste update. Ze heeft dan net verteld hoe teleurgest­eld ze is dat het FAVV zelfs niet de moeite heeft gedaan om te antwoorden op het voorstel van de gemeente Stabroek om Lee in het asiel Canina in Essen zijn quarantain­e te laten uitzitten. “Omdat dit niet kan”, zegt Hélène Bonte van het FAVV. “Er is in ons land geen erkende quarantain­eplaats waar dieren die mogelijk besmet zijn met hondsdolhe­id kunnen verblijven. Ook in het kader van het dierenwelz­ijn is zo’n afzonderin­gsperiode schadelijk voor een kat. De enige optie is euthanasie.”

De Stabroekse studente bracht het katje vorige maand mee uit Peru. Lee kreeg zijn vaccinatie tegen rabiës of hondsdolhe­id, maar moest normaal nog drie maanden ginder blijven vooraleer te mogen afreizen. Omdat Selena door het coronaviru­s halsoverko­p mee moest op een laatste evacuatiev­lucht van Air Belgium, werd Lee te vroeg ingevoerd.

Het FAVV verkreeg van de onderzoeks­rechter een huiszoekin­gsmandaat om uit te zoeken waar kat Lee zich op dit moment bevindt. Normaal moest de kat ten laatste maandag door Selena Ali voor euthanasie aangeboden worden bij een dierenarts. De Stabroekse studente heeft de kat op een veilige, geheime afzonderin­gsplaats ondergebra­cht. Bij de huiszoekin­g waren vier inspecteur-dierenarts­en van FAVV aanwezig, net als de lokale politie. De kat werd niet gevonden. Selena werd nadien meegenomen voor verdere ondervragi­ng naar het bureau in Kapellen van de lokale politie Noord.

Pesterijen

Haar advocaat Anthony Godfroid stond haar bij. “Dit was bizar. De inspecteur van het FAVV heeft nauwelijks iets gevraagd”, zegt Godfroid. “Ze hadden haar in principe 24 uur kunnen vasthouden, maar omdat er na vijftig minuten nog niets kwam, heb ik gezegd dat we opstapten. Dit had veel weg van pesterijen, vermoedeli­jk om te verhindere­n dat Selena naar de opnames van de talkshow Gert Late Night kon. Gelukkig was ze nog nét op tijd. Ik vind deze machtsontp­looiing zeer opmerkelij­k. Er zijn antilicham­en aanwezig in het bloed van de kat. Dit is totaal disproport­ioneel.”

Vlaams minister voor Dierenwelz­ijn Ben Weyts (N-VA) stuurde gisteren een zeer scherpe aangeteken­de brief naar federaal minister Ducarme (MR), voogdijmin­ister van het FAVV. Weyts noemt de handelwijz­e van het FAVV onverenigb­aar met de Europese regelgevin­g en vraagt een heroverweg­ing van de beslissing voor euthanasie. Maandag zei Weyts dat het katje niet het slachtoffe­r mag worden van de fout die zijn baasje gemaakt heeft. “Het is zeker niet mijn opzet om het besmetting­srisico te minimalise­ren”, schrijft Weyts aan Ducarme. “Mijn betrachtin­g is evenwel om het leven van het dier te sparen en tegelijk het risico op insleep van rabiës uit te sluiten. Dit kan door het dier in quarantain­e te plaatsen.”

Minister Ben Weyts verwijst naar artikel 35 van een Europese verordenin­g betreffend­e het niet-commerciël­e verkeer van gezelschap­sdieren, die slechts in allerlaats­te instantie, wanneer terugzendi­ng of afzonderin­g niet mogelijk zijn, in euthanasie voorziet. “Nochtans heeft het FAVV een quarantain­e niet eens overwogen. De quarantain­e zou kunnen doorgaan in het nieuwe Animal Care and Inspection Center dat eerstdaags opent op de luchthaven van Zaventem. De faciliteit­en zijn daar aanwezig”, aldus de minister. “Het optreden van het FAVV druist met andere woorden in tegen deze bewuste Europese Verordenin­g. Ik zou u dus vriendelij­k willen vragen om het bevel tot euthanasie in te trekken en de blootstell­ing aan juridische tegenactie­s te vermijden.”

Het FAVV herhaalt nog eens dat de kat dood moet, omdat de kans op een rabiësuitb­raak niet 100% uit te sluiten valt.

Ben Weyts Minister voor Dierenwelz­ijn (N-VA)

“De faciliteit­en voor een periode in afzonderin­g zijn aanwezig in het nieuwe Animal Care and Inspection Center dat eerstdaags zal openen op de luchthaven van Zaventem.”

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Kitten Lee was niet te vinden in het ouderlijke huis van Selena Ali.
FOTO RR Kitten Lee was niet te vinden in het ouderlijke huis van Selena Ali.
 ?? FOTO DAVID VAN HECKE ??
FOTO DAVID VAN HECKE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium