Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wel jammer dat we nu afgeschild­erd worden als slechte verliezer”

- (sks)

“Wat straks met 1B? Het wordt een hele moeilijke puzzel om te leggen.” Wim Van Hove Gedelegeer­d bestuurder

Het nieuws dat Moeskroen vorige week voor het BAS alsnog zijn licentie kreeg, is in Westerlo nog niet helemaal verteerd. “Het is alleen jammer dat wij links en rechts nu afgeschild­erd worden als slechte verliezers”, zucht Wim Van Hove. “Voor ons staat deze strijd los van het feit of we daardoor eventueel nog een kans maken om in 1A uit te komen of niet. Waar we volgend jaar ook spelen, wij zullen deze strijd voortzette­n. Moeskroen heeft de voorbije jaren al veel slachtoffe­rs gemaakt. Voor het imago van het Belgisch voetbal was het goed geweest dat er nu een oplossing was. Op dit moment moeten we ons ernstige zorgen maken.”

Het BAS moet zijn motivering om Moeskroen toch een licentie toe te kennen nog publiceren, Van Hove vermoedt echter dat de inhoud van het dossier te weinig naar boven is gekomen. “Moeskroen heeft vooral gepleit op proceduref­outen”, aldus Van Hove. “De strijd van Moeskroen is er nu eentje tegen het gerecht. Dat recht heeft het en daar moet een rechter ook over oordelen. Die uitspraak moet dan gerespecte­erd worden, maar dat wil niet zeggen dat wij het daarom eens moeten zijn over de grond van de zaak. Wij hebben schade geleden en zullen deze ook claimen. Dan is het niet meer dan normaal dat we deze zaak opvolgen.”

“Wij zijn ook overtuigd van ons gelijk en verwachten dat er op termijn nog meer feiten aan het dossier toegevoegd zullen worden. Zo zijn er van de strafklach­t van KV Mechelen tegen Moeskroen nog geen stukken naar boven gekomen. Na de motivering van het BAS zullen we bekijken welke stappen er nog mogelijk zijn. Misschien kunnen we op termijn met verschille­nde ploegen onze krachten bundelen, misschien moeten we nog een jaartje wachten.”

Toekomst 1B

Hoe zal het Belgische profvoetba­l er straks uitzien? Krijgen we 1A met zestien of achttien ploegen? Is er nog plaats voor 1B? Het zijn vragen waar niemand een pasklaar antwoord op kan geven. Ook bij Westerlo kijken ze met veel belangstel­ling uit naar de algemene vergaderin­g van de Pro League van vrijdag. “Het wordt een hele moeilijke puzzel om te leggen”, beseft Wim Van Hove. “Elke dag is er wel een nieuw voorstel, maar niemand heeft een idee hoe het zal eindigen.”

Nu Roeselare en Virton definitief geen licentie kregen, is de onduidelij­kheid alleen nog maar groter. Beslist de Pro League vrijdag om straks met achttien in 1A te voetballen, dan zijn er nog maar zeven ploegen over voor 1B. Naast Westerlo, Union en Lommel kregen ook Deinze, Seraing, RWDM en Lierse Kempenzone­n hun licentie voor 1A en 1B. “Niemand is geïnteress­eerd in 1B”, haalt Van Hove de schouders op. “Alles draait om 1A. Pas als ze daarover een akkoord vinden, zullen ze wel eens bekijken hoe het verder moet met de andere competitie­s.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium