Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tibo Roelants (18) uit Bornem “Kritischer met leerstof”

- (syma)

Tibo Roelants (18) uit Bornem is zijn laatste jaar Latijn-wiskunde aan het Onze Lieve Vrouw Presentati­e in Bornem aan het afronden. Afstandson­derwijs bevalt hem wel: “Je kunt wat kritischer omgaan met de leerstof. Een les die ik echt niet nuttig vind, skip ik. Anderzijds stel je wel makkelijke­r vragen in de les. Al zal dat mondmasker wel een barrière zijn.”

Als vrijdag alles goed loopt, zal Tibo Roelants vanaf volgende week twee halve dagen per week naar school gaan. “De dagen zullen variëren”, zegt hij. “In het begin krijgen we vooral Latijn en wiskunde, daarna ook chemie, bio en fysica.”

“Ik ben blij om iedereen terug te zien, maar we hebben net een mail van school gehad en het zal toch een gedoe zijn … Een vaste route volgen, mondmasker­s dragen, handen ontsmetten, routines in de klas. Maar ik vind het wel beter dan niks. Met direct contact kun je makkelijke­r je vragen stellen. Al zal dat mondmasker vast ook een barrière zijn.”

“Online les volgen beviel mij wel, maar ik vind het niet voor elke dag. Leerkracht­en pakken het allemaal op hun eigen manier aan en dan kan zo’n live onlineles wel heel saai zijn. In de namiddag had ik bijvoorbee­ld echt geen zin om een les te volgen en die heb ik dan geskipt. Ik denk dat de school het wel kán controlere­n, maar op dit moment ziet niemand daar echt het nut van in, denk ik. Je kunt kritischer met leerstof omgaan en zelf zien hoe en wat: als je taken maar in orde zijn. Zo zal ik het volgend jaar ook moeten doen.”

Twijfels

“Ik wist heel zeker dat ik taal- en letterkund­e zou gaan studeren, maar omdat ik nu meer tijd heb om na te denken, ben ik wel gaan twijfelen. Misschien toch wiskunde? Of niet? Ik twijfel ook nog tussen Leuven en Gent. Dat zal ik weldra weleens moeten gaan beslissen. Wat wel zo is, is dat je je nu in bepaalde keuzes minder laat beïnvloede­n door klasgenote­n.”

Met die klasgenote­n had Tibo tot nu toe vooral virtueel contact. “In het weekend hebben we wel met drie afgesproke­n, maar dan is die anderhalve meter afstand toch niet altijd evident. Dat is best wel vér. Als je op school met twaalf in een kring gaat staan, dan kunnen de mensen die tegenover elkaar staan elkaar gewoon niet horen.”

“Iedereen komt effectief naar school, behalve één meisje met muco, wat heel begrijpeli­jk is. Angst om het virus op te lopen heb ik niet echt, maar ik sta er wél bij stil: wat als iemand van ons het toch heeft?”

 ??  ?? FOTO RR
FOTO RR
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium