Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Geen hoop op mooie proclamati­e”

Elles Robert (17) uit Schoten

- (syma)

Elles Robert (17) uit Schoten is zesdejaars­student aan het atheneum van Schilde. Zij kan vrijdag weer gaan, maar haar klas is uit elkaar getrokken om ‘coronaproo­f’ te zijn, waardoor ze haar beste vriendinne­n nog steeds moet missen. En dat afstandson­derwijs had ook wel voordelen: “Ik slaap langer en werk beter ’s avonds.”

Elles Robert droomt er al lang van om geneeskund­e te studeren en ooit op een spoeddiens­t te werken. “De huidige coronacris­is stimuleert mij nog meer om die richting uit te gaan”, zegt ze. “Ik ga sowieso meedoen aan het ingangsexa­men, maar omdat dat pas eind augustus zal plaatsvind­en, zal ik op voorhand wel over een plan B moeten nadenken. Dat heb ik nu nog niet.”

Nu maar eerst dat laatste jaar zo goed mogelijk afronden. “Ik had heel veel zin om weer naar school te gaan, maar nu ik weet dat ik mijn beste vriendinne­n toch niet ga zien, is dat gevoel al een klein beetje weggeëbd”, geeft Elles toe. “Ons jaar is verdeeld over dinsdag en donderdag. Mijn klas krijgt les op donderdag, maar we zijn in aparte lokalen en speelplaat­sen opgesplits­t. We krijgen ook alleen onze hoofdvakke­n. Voor mij zijn dat wiskunde, chemie, fysica en biologie.”

“We hebben een mail gekregen over het hele protocol: aan de schoolpoor­t handen ontsmetten en mondmasker aan, voor we het klaslokaal binnen gaan nog eens handen ontsmetten en in volgorde van onze vaste plaatsen, van achter naar voor binnengaan. Ook bij het verlaten van de klas gaat dat zo en ook dan weer handen ontsmetten. Het toilet kan alleen op bepaalde tijdstippe­n worden gebruikt. Het klinkt allemaal wel heel strikt.”

Alles voorbereid

Gemist heeft Elles al veel. “We hadden onze Honderd Dagen helemaal voorbereid, een show in elkaar gestoken. Die zie ik niet meer plaatsvind­en. Na de paasvakant­ie waren we normaal naar Praag gegaan met ons jaar – ook kwijt. En afgelopen vrijdag zouden we ons prombal hebben gehad. Dat hebben we dan maar virtueel gedaan, via Zoom, met heel veel gepraat door elkaar natuurlijk (lacht). Een mooie proclamati­e zal er ook niet in zitten.”

Van haar diploma is Elles wel al quasi zeker. “Examens zijn er niet, wel een aantal ‘formatieve toetsen’, waarin slechts een deel van de leerstof zal worden getest. Iedereen zal een A-attest krijgen, behalve aan wie echt wordt getwijfeld. Zij worden aan het eind van de zomer nog eens getoetst. Je kunt dus nog weinig echt fout doen en dat doet de motivatie zeker voor de kleinere vakken wel wat slinken.”

“Voorts is dat afstandson­derwijs mij wel gelukt. Ik slaap langer uit en werk wat later door. Ik werk ook beter ’s avonds. Volgend jaar zullen we ook onze studietijd zelf moeten plannen, dan is dit nog wel een goede oefening.”

 ??  ??
 ??  ?? FOTO RR
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium