Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“In zo’n mand zit je natuurlijk zeer dicht bij elkaar”

- (jaa)

Ook de ballonvaar­t is zwaar getroffen door de coronamaat­regelen. Gezellig samen in een mand de lucht in gaan zit er voorlopig niet meer in. Al kwamen er uit Nederland al wel tekenen van hoop.

In ons land mogen er zo’n zeventig operatoren de lucht in. Elk hebben ze twee tot tien medewerker­s voor in totaal zo’n 150 luchtballo­nnen.

“Deze toestand is voor ons natuurlijk rampzalig”, zegt Brasschate­naar Marc Kegels van Mte Ballonvaar­ten. “Het is bang afwachten naar wat de toekomst zal brengen. De afdeling Luchtvaart van de FOD Mobiliteit heeft bepaald dat alle ballonnen aan de grond moeten blijven. Je zit natuurlijk zeer dicht bij elkaar in een rieten mandje. Maar dat is juist de charme van het ballonvare­n. We moeten dat proberen te behouden en zeker niet gaan werken met scheidings­wanden.”

Minimumgew­icht

Voor Peter De Bock van Danny Bertels Ballooning uit Wommelgem is dit zijn hoofdberoe­p. “Ik heb enkele medewerker­s, maar voor hen is dat een bijberoep. Zij moeten er niet van leven. Met dit mooie weer zouden wij dagelijks in de lucht hangen. Maar we moeten natuurlijk oog hebben voor de veiligheid. In Nederland mag men wel opstijgen voor een solovlucht of met mensen uit het eigen gezin”, zegt De Bock. “Onze grootste mand kan twaalf passagiers meenemen, maar er is een minimumgew­icht. Je kunt dus niet met weinig mensen opstijgen. Als we er weer aan mogen beginnen, moet dat met 90% van de belevenis van vroeger kunnen. Een mondmasker kan wel.”

“Het is duidelijk dat wij een zeer moeilijk jaar gaan doormaken. Wij moeten het hebben van de periode april tot oktober. Maar aan stoppen denk ik zeker niet. Misschien blijven de mensen deze zomer vooral thuis en willen ze de streek ook eens vanuit de lucht zien. Een ballon in de lucht zien kan al aanzetten tot het zelf eens proberen”, aldus de ballonvaar­der.

 ?? FOTO KATRIJN VAN GIEL ??
FOTO KATRIJN VAN GIEL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium