Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zonder die mensen was ik er niet meer”

Axel Daeseleire is aan de beterhand en bedankt ziekenhuis­personeel

- (tove)

Axel Daeseleire, nog steeds herstellen­de van corona, ging gisteren al het personeel van het Antwerpse SintVincen­tiuszieken­huis bedanken. Die kregen er prompt nog een optreden van The Starlings bij.

Half maart werd de bekende acteur opgenomen in het ziekenhuis met zware Covid 19-gerelateer­de klachten. Pas weken later werd hij ontslagen. “Het gaat redelijk goed”, vertelde Daeseleire gisterenoc­htend op radiozende­r Q-Music. “De spirit zit goed. Maar ik ben nog steeds aan het revalidere­n. Dat gaat nog zeker zes maanden duren. Ik moet lichamelij­k mijn conditie helemaal opnieuw opbouwen en dat gaat traag. Ik heb gelukkig geen pijn, al heb ik die nooit echt gehad. Behalve dan koorts in de eerste dagen van de ziekte.”

Door het oog van de naald

De 51-jarige Daeseleire, die exact een maand geleden het ziekenhuis mocht verlaten, beseft dat hij door het oog van de naald is gekropen. “Ik heb tien dagen in coma gelegen. Op een gegeven moment moesten de artsen mij intuberen. Dat wil zeggen dat ze zowel aan de zijkant van de hals en via de mond een tube hebben gestoken zodat ik geen inspanning­en meer moest doen om te ademen. Mijn vitale functies dreigden uit te vallen. Door die coma konden die zo veel mogelijk rusten. Toch was het bang afwachten. Ik kreeg medicatie toegediend waarvan men hoopte dat die zou aanslaan. De artsen kenden de ziekte niet en wisten niet hoe ze die specifiek moesten behandelen.”

Daeseleire is aan de beterhand en daarom stond hij gisteren opnieuw aan het ziekenhuis. “Omdat ik zonder die mensen er niet meer zou zijn. Dat klinkt heel fatalistis­ch, maar het is zo. Zij hebben mij erdoor getrokken. Anders was het einde verhaal. Ik heb een tweede leven gekregen en daarvoor ben ik dankbaar.”

Daeseleire wou niet alleen de artsen bedanken. “Gewoon alle personeel. Want ook de poetsvrouw die elke dag in mijn ziekenhuis­kamer kwam, nam een risico. Veel mensen draaiden ook dubbele verpleging. Omdat het vandaag (dinsdag, red.)

Dag Van De Verpleging is, wil ik hen in de bloemetjes zetten.”

Bij het Sint-Vincentius­ziekenhuis waren ze heel blij met de attentie. “De strijd tegen corona was en is fysiek en mentaal uitputtend. Maar de aandacht van de bevolking was de voorbije weken hartverwar­mend en gaf ons energie”, verklaarde hoofdverpl­eegkundige Benjamin Vlemmix.

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Axel Daeseleire: “Ik kreeg een tweede leven.”
FOTO VICTORIANO MORENO Axel Daeseleire: “Ik kreeg een tweede leven.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium