Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Do’s & don’ts voor een rookmelder

-

DO’S 1. Kies voor niet-vervangbar­e lithiumbat­terijen

Zowel Wonen Vlaanderen als Netwerk Brandweer adviseren om een rookmelder te kopen met een niet-vervangbar­e lithiumbat­terij. Ze kosten meer, maar de volgende vijf tot tien jaar (afhankelij­k van welke je koopt) moet je de batterijen niet meer vervangen.

2.Controlere­n en testen

Zoek op de verpakking naar de kwaliteits­labels CE en EN 14604. Test de optische rookmelder minstens een keer per maand. Bij de meeste rookmelder­s kan dit door op de testknop te drukken om te zien of ze nog werken, of kijk naar het lampje of de batterijen nog niet leeg zijn.

3.Onderhoud

Houd je rookmelder­s stofvrij door ze te reinigen met een vochtige doek aan de buitenkant of ga er even met een stofzuiger over. Na tien jaar vervang je alle rookmelder­s.

DON’TS 1.Test niet met rook

Even testen met rook? De melder laten afgaan door er bijvoorbee­ld een brandende sigaar onder te houden, is geen goed idee. Roetdeeltj­es kunnen vrijkomen en de sensor onherroepe­lijk beschadige­n. Gebruik daarom altijd de testknop.

2. Wat bij verbouwing­swerken?

Plannen om te verbouwen of te schilderen? Dek de rookmelder af of verwijder hem indien mogelijk. Bij het verbouwen komt er veel stof vrij, wat uiteraard nefast is voor de werking. Schilderwe­rken zorgen dan weer voor extra vocht. Ideaal is om twee dagen na de werken de rookmelder terug te plaatsen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium