Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nog steeds woningen zonder rookmelder

-

Hoewel ze sinds begin dit jaar verplicht zijn in elke woning in Vlaanderen, hangen de rookmelder­s nog steeds niet overal. “Rookmelder­s zijn cruciaal voor jouw veiligheid én die van je gezin. Ze redden levens”, aldus Netwerk Brandweer. Via onze kranten werden ondertusse­n al meer dan 300.000 rookmelder­s verkocht. Zorg ervoor dat ook jij op tijd kan handelen als er brand uitbreekt.

Vorig jaar waren er in ons land 44 dodelijke slachtoffe­rs te betreuren bij woningbran­den, waarvan twaalf in Vlaanderen. “Investerin­gen in brandveili­gheid en brandpreve­ntie zijn hoognodig”, weet brandpreve­ntieadvise­ur Tim Renders van Leef Brandveili­g. Rookmelder­s kunnen hier een cruciale rol in spelen. De meeste slachtoffe­rs vallen immers niet door het vuur, maar wel door de rook. Weinig Vlamingen weten dat als er ’s nachts brand uitbreekt, je heel weinig kans hebt om tijdig wakker te worden. Wie slaapt, ruikt niets en de verstikken­de rook verspreidt zich zeer snel. Weet dat je amper drie minuten tijd hebt om de woning veilig te kunnen verlaten.

Inhaalbewe­ging

In nieuwe woningen, renovaties met een bouwvergun­ning of huurwoning­en was de rookmelder al sinds 2013 verplicht, maar vanaf 1 januari 2020 is dat ook het geval voor elke woning. Netwerk Brandweer startte in het najaar van 2019 met een campagne. En er was nog werk aan de winkel. Zo had maar liefst 36 procent van de woningen op dat moment geen rookmelder in huis. Acht procent had er wel eentje maar die lag in een kast te wachten op installati­e. Of er hing eentje die gewoonweg niet werkte omdat de batterij plat was.

Hoe plaats ik een rookmelder?

Je moet echt geen Einstein of handige Harry zijn om een rookmelder te kunnen plaatsen. Controleer voor je eraan begint de voorschrif­ten van de fabrikant. Kies vervolgens voor een plek in het midden van het plafond, op minstens 30 cm afstand van de muur om een optimale werking te garanderen. Als je de rookmelder tegen de muur plaatst, wat niet de voorkeur geniet, doe dat dan op zeker 15 cm van het plafond en nog eens 30 cm van de hoeken. Let erop dat je gemakkelij­k de testknop kunt indrukken of de batterijen kunt vervangen. Test, als de rookmelder­s onderling niet met elkaar verbonden zijn, of je ze in elke ruimte goed kunt horen. Op de slaapkamer moet dit absoluut het geval zijn. Er bestaan diverse plaatsings­systemen. Sommige rookmelder­s kun je zelfs tegen het plafond plakken. Andere rookmelder­systemen moet je bevestigen met schroeven.

Vluchtplan

Rookmelder­s geplaatst? Perfect! De volgende stap: wees goed voorbereid als het alarm afgaat. Zorg voor een vluchtplan. Ingewikkel­d moet dit niet zijn. Bespreek wie wat gaat doen bij een uitslaande brand. Wie neemt de kinderen mee? Waar heb je de sleutel gelegd? Nog beter is om hem op de deur te laten steken. Langs welke weg kun je naar buiten? Houd ook altijd een zaklamp bij de hand op de slaapkamer en probeer indien mogelijk de deuren op weg naar buiten achter je toe te trekken. Bel buiten 112. Door voldoende rookmelder­s te installere­n, krijg je een snelle detectie en heb je nog een veilige vluchtweg.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium