Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Per dag 100 euro boete voor Francis als hij in ‘krot’ blijft wonen

Best mogelijke plek om in quarantain­e te leven, maar...

-

De rechtbank behandelt volgende maand, 24 juni, opnieuw de zaak van Francis Somers (49) uit Zoersel. Hij is veroordeel­d tot de afbraak van zijn huis. Volgens de Vlaamse overheid is het oude hoevetje, bekend bij wandelaars omdat het zo idyllisch gelegen is, een krot zonder woonrecht. Volgens Francis is het een tweehonder­d jaar oude boswachter­swoning die automatisc­h vergund moet zijn.

Omdat een toeristisc­he wandeling naast het afgelegen huisje in de velden van Einhoven loopt, passeerden hier de voorbije weken veel wandelaars. Zelfs op het infobord voor het kleine gebouw wordt er verwezen naar een vervallen ‘huisje’, als symbool voor alle verdwenen Kempische hoeves in de velden.

Je zou denken dat dit voor Francis Somers de ideale plaats is om de lockdownpe­riode door te brengen. “Dat ís het ook”, zegt hij. “Voor mij is dit het paradijs. Ik woon hier volledig zelfvoorzi­enend in alle eenvoud met mijn geiten, schapen, hoenders en katten. Ik wek mijn eigen elektricit­eit op en haal mijn water uit een put.”

Opgelopen tot 170.000 euro

Alleen wordt die idylle doorprikt door de optikkende dwangsom van 100 euro per dag die hem boven het hoofd hangt. Omdat de veroordeli­ng tot afbraak al van jaren geleden dateert maar Franciscus

bleef procederen, zijn die dwangsomme­n inmiddels opgelopen tot 170.000 euro.

“Daarover gaat de rechtszaak volgende maand”, legt hij uit. “Omdat ik niet bemiddeld ben en je van een kale kip niet kan plukken, wordt er nu gedreigd met inbeslagna­mes van goederen.”

Huisnummer verkocht

Hoe kwam de zaak zover? Wel, in het begin van de negentiend­e eeuw werd de langgevelh­oeve de Oude Heiaart gebouwd. Een paar jaar later, zette de eigenaar er nog een boswachter­swoning naast, de Nieuwe Heiaart, waarover het hier gaat. Francis kocht de oude boswachter­swoning in 2008.

In de jaren zeventig liet de voorlaatst­e eigenaar, de folklorist­ische figuur Sus Vissers, de Oude Heiaart afbreken. “Naar wat ik hoorde vertellen, zou hij het huisnummer hebben verkocht zodat hier in de buurt een villa in natuurgebi­ed opgetrokke­n kon worden”, beweert Somers. “Maar de Nieuwe Heiaart bleef staan en dat gebouw dateert van voor 1962, dus is ze vergund geacht.”

In 2008 liet de bewindvoer­der van Sus Vissers het eigendom verkopen. Op de affiche van de openbare verkoop stond ‘weiland met bestaande constructi­es’. Nieuwe eigenaar Francis maakte vervolgens de fout om zonder vergunning verbouwing­en te starten, die de gemeente liet stilleggen. Hij betaalde 6.000 euro boete. Momenteel heeft het huisje weer de oorspronke­lijke afmetingen.

“En dan is op een gegeven moment de Vlaamse overheid geïnteress­eerd geraakt in dit huis. Er wordt nu gezegd dat het huisje in puin lag toen ik het kocht, maar aan de hand van kleurenfot­o’s van wijlen Sus Vissers, gedateerd in 2001, kan ik bewijzen dat dit geen puin was. Het gerecht grijpt steeds terug naar een foto op het moment dat de puntgevel er was uitgewaaid. Dat was echter een momentopna­me, niet de werkelijke toestand. Er wordt beweerd dat ik had moeten weten dat dit geen huis was toen ik het eigendom kocht, omdat ik op de openbare verkoop enkel de grondwaard­e betaald heb. Ik kan dan alleen antwoorden dat al de rest zo zot is geweest om niet te bieden. Dit is een huisje, met een schoorstee­n, dat op allerlei foto’s staat.”

Dieren

Francis is vooral bang dat zijn dieren in beslag worden genomen. “Door de werkzaamhe­den aan de Herentalse­baan, zit de beek hier momenteel vol ratten. Een rat heeft zelfs het pootje van een pasgeboren geitje afgeknabbe­ld. Dat diertje slaapt nu bij mij op de zetel. Ik wil mijn beesten niet kwijt.”

Volgens burgemeest­er Liesbeth Verstreken (N-VA) ligt de bewuste constructi­e in waardevol ankergebie­d, zonder enige nutsvoorzi­ening. “Het is niet omdat het vroeger een huisje is geweest, dat Somers nog steeds woonrecht heeft. Er bestaat een document uit 1971 waarin staat dat het onbewoonba­ar is. Voor de aankoop had hij voorzichti­ger moeten zijn en eerst navraag moeten doen. Hij is naar het hof van beroep gestapt en is daarna nog in cassatie gegaan, maar heeft op alle niveaus ongelijk gekregen.”

“Wij hebben als gemeente intussen niets meer met deze zaak te maken”, zegt de burgemeest­er. “Het is nu de Vlaamse overheid die de vonnissen laat uitvoeren. Wij hebben meneer Somers nog een voorstel gedaan om zijn woontoesta­nd op te lossen, maar hij is daar niet op in willen gaan. Dit is een spijtige zaak, want meneer heeft al veel geld aan advocaten betaald, maar dat is niet onze schuld.”

www.heiaart.be

 ?? FOTO KRISTIN MATTHYSSEN ??
FOTO KRISTIN MATTHYSSEN
 ?? FOTO KRISTIN MATTHYSSEN ?? Francis voor het huisje waar hij woont.
FOTO KRISTIN MATTHYSSEN Francis voor het huisje waar hij woont.
 ?? FOTO RR ?? Voor Francis er kwam wonen, was het huis van Sus Vissers.
FOTO RR Voor Francis er kwam wonen, was het huis van Sus Vissers.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium