Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“School kan echte bevrijding zijn”

Open brief van meer dan honderd artsen en wetenschap­pers

- (dh)

Sommige ouders durven niet goed, sommige scholen krijgen het maar gedeelteli­jk georganise­erd en voor sommige leeftijden is het niet duidelijk of ze dit schooljaar nog naar de klas kunnen, maar voor meer dan honderd wetenschap­pers en artsen is het glashelder: “Hoe meer kinderen er naar school kunnen, hoe beter”.

Op initiatief van enkele Antwerpse experten, zoals ontwikkeli­ngspsychol­oge Inge Glazemaker­s en jeugdarts en epidemiolo­og Heidi Theeten, hebben ze een open brief opgesteld over het belang van de school voor het fysieke, psychische en sociale welbevinde­n van kinderen.

“Onderschat niet hoe scholen een soort van eerstelijn­szorg bieden, zeker voor kinderen in een kwetsbare situatie”, zegt Heidi Theeten. “Bij leerproble­men kunnen het CLB of de zorgleerkr­acht nagaan of er thuis iets aan de hand is, bij mishandeli­ng of misbruik kunnen leerkracht­en als eersten signalen opvangen en hulp bieden, bij armoede zijn er thuis soms minder leermiddel­en.” Volgens Inge Glazemaker­s zijn er steeds meer alarmsigna­len over het gedwongen thuiszitte­n. “Zeker in een stad als Antwerpen, met het grootste aantal kinderen in Vlaanderen en ook een grote groep in de risicozone. De quarantain­e weegt, leidt tot meer psychische problemen zoals onrust, onbehagen en gevoelens van eenzaamhei­d. Als een alleenstaa­nde ouder nu nog meer in de financiële problemen komt, zullen de kinderen die druk ook voelen.” Een van de artsen die mee onderteken­de zegt dat in haar ziekenhuis in Antwerpen twee kinderen na een zelfmoordp­oging behandeld werden. “Nooit eerder meegemaakt.”

Om al die redenen vinden de experten het zinvol om de scholen weer op te starten. “We weten dat het volgens de virologen veilig genoeg is, anders zouden we deze aanbevelin­g niet doen. Voor sommige kinderen kan de school een echte bevrijding zijn.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium