Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpse tweedeverb­lijver eist 50 euro per dag zolang hij niet naar kust mag

-

Een man uit het Antwerpse eist 50 euro per dag van de Belgische overheid zolang hij niet naar zijn tweede verblijf aan de kust mag. “Waarom mag je wel shoppen, maar niet naar je eigendom gaan”, vraagt zijn advocaat zich af. Volgens hem is het verbod in strijd met de grondwet.

“De federale overheid is gedagvaard wegens schendig van het eigendomsr­echt”, legt advocaat Stijn Verbist uit. “Het eigendomsr­echt is in de grondwet ingeschrev­en. Om daar iets aan te wijzigen, moet aan bepaalde voorwaarde­n voldaan worden. Ten eerste moet er een wettelijke grondslag zijn. Daaraan is niet voldaan, aangezien het hier niet om een parlementa­ir maar om een ministerie­el besluit gaat. Ten tweede moet men aantonen waarom de beperking op dit eigendomsr­echt het algemene belang zou dienen. Men moet dat verantwoor­den.”

“De verantwoor­ding voor de maatregel wordt nergens gegeven”, gaat Verbist verder. “Als ze mij verplichte­n een roze hoed te dragen in de strijd tegen corona, wil ik dat doen. Tenminste als er bewijs is dat de kleur roze helpt tegen corona. Die verantwoor­ding moet er zijn.”

Zijn cliënt, een inwoner van een gemeente in de rand rond Antwerpen, eist van de staat 50 euro per dag dat hij niet naar zijn tweede verblijf mag gaan. Met terugwerke­nde kracht tot de start van de maatregel op 23 maart.

Advocaat Verbist ziet geen graten in een verplaatsi­ng naar een tweede verblijf. “Mensen mogen overal in het land gaan shoppen, maar je mag niet naar je eigendom gaan. Hoelang gaat dat nog duren? Het gaat om mensen die een investerin­g hebben gedaan om dat tweede verblijf aan te kopen. Alle andere maatregele­n zijn ook op hen van toepassing. Dit komt er nog eens bij.”

Maar is de autorit naar zo een tweede verblijf dan geen onnodige verplaatsi­ng? “Het is misschien niet opportuun om constant over en weer te rijden. Misschien kan men een week kiezen. Het gaat erom dat er een keuze moet zijn over waar mensen met een tweede verblijf deze periode willen doorbrenge­n”, zegt Verbist. “Ik denk trouwens dat de spreiding van de bevolking het indijken van het virus net ten goede komt. Die tweede verblijven liggen niet alleen aan zee, maar bijvoorbee­ld ook in Limburg of in de Kempen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium