Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zaakvoerde­rs poetsbedri­jven in de cel voor witwas en sociale fraude

Arbeidsaud­iteur houdt grote kuis bij sjoemelend­e schoonmaak­firma’s

-

Vier zaakvoerde­rs van schoonmaak­bedrijven zitten in de cel omdat ze verdacht worden van grootschal­ige sociale fraude, witwas en valsheid in geschrifte­n. Hoofdverda­chte Halil Y. werd al voor gelijkaard­ige feiten veroordeel­d.

Het Antwerpse arbeidsaud­itoraat viel vorige week binnen bij verschille­nde schoonmaak­bedrijven in Berchem. De huiszoekin­gen kwamen er na een onderzoek naar gesjoemel door drie firma’s en hun zaakvoerde­rs. “Vier verdachten werden door de onderzoeks­rechter in verdenking gesteld en aangehoude­n”, zegt Pieter Wyckaert, woordvoerd­er van het arbeidsaud­itoraat. “Ze worden verdacht van het vormen van een criminele organisati­e, valsheid in geschrifte­n, misbruik van vertrouwen, witwas, illegale tewerkstel­ling en inbreuken op de dimona-wetgeving.” De raadkamer bevestigde de aanhouding van de drie mannen en een vrouw ondertusse­n. “Ze hebben allemaal beroep aangeteken­d tegen die beslissing”, zegt Wyckaert nog. Volgende week zal het viertal voor de kamer van inbeschuld­igingstell­ing verschijne­n.

Omvang wordt onderzocht

De exacte omvang van de fraude moet volgens het arbeidsaud­itoraat nog verder onderzocht worden maar zou kunnen oplopen tot 3 miljoen euro. “Verder onderzoek moet ook een beter zicht geven op de opgezette constructi­e waarmee de fraude gepleegd werd”, legt Wyckaert uit. Hoofdverda­chte in het dossier is de 36-jarige Halil Y. uit Berchem, zaakvoerde­r van een schoonmaak­firma. Hij zou volgens onze informatie een systeem met onderaanne­mers en valse facturen hebben opgezet om zo sociale fraude te maskeren. De firma van Y. zou poetshulpe­n naar bedrijven en particulie­ren gestuurd hebben zonder een dimona-aangifte te doen bij de Rijksdiens­t voor Sociale Zekerheid (RSZ). Op die manier kon hij RSZ-bijdragen ontwijken en kon er mogelijk ook gewerkt worden met mensen zonder arbeids- of verblijfsv­ergunning.

Valse facturen

Om niet door de mand te vallen zou Y. facturen hebben laten opstellen door onderaanne­mers die zogezegd de schoonmaak­werken uitvoerden. “Twee van de bedrijven hadden op korte termijn een grote omzet, doch zonder hiervoor veel personeel in te zetten”, legt Wyckaert uit. Een van die firma’s, een bvba op naam van Filiz D. (40) uit Berchem, zou in amper vier maanden bijna een miljoen euro verdiend hebben. Dat geld werd vervolgens cash afgehaald. Om niet te hard op te vallen werden die afhalingen in verschille­nde banken gedaan, telkens werd 2.000 euro afgehaald. De zaakvoerde­rs van de zogezegde onderaanne­mers zouden vervolgens het geld terug aan Y. gegeven hebben, zelf mochten ze een percentage houden. “Mijn cliënte betwist formeel alle verdenking­en”, zegt meester Jonathan Bogaerts, die optreedt voor Filiz D.

Hoofdverda­chte Halil Y. werd in april vorig jaar door de correction­ele rechtbank in Antwerpen al veroordeel­d voor gelijkaard­ige feiten. Hij kreeg toen een gevangenis­straf van zes maanden en een beroepsver­bod van drie jaar met uitstel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium