Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Na windhoos in Loenhout nu ook stofhoos in Geel Noorden van provincie is kwetsbaar voor winderosie

-

Een vrouw uit Geel filmde deze week minutenlan­g hoe een stofhoos over een omgeploegd­e akker speelde. De zanderige ondergrond maakt de Kempen bijzonder kwetsbaar voor winderosie.

De beelden van de zandhoos in Geel volgen amper twee dagen na de imposante windhoos in Loenhout en Hoogstrate­n. Toch gaat het om een toevallige samenloop van omstandigh­eden. Voor een windhoos zoals in Loenhout heb je bovendien onweer en specifieke harde winden nodig, voor een stofhoos als in Geel vormen juist droogte en weinig wind de ideale omstandigh­eden.

Winderosie

Maar die zandwervel­ing wijst wel -op een groter onderligge­nd en minder bekend probleem: winderosie. Een studie van de Vakgroep Bodembehee­r van de UGent onder begeleidin­g van professor Wim Cornelis blijkt dat het hele noorden van de provincie Antwerpen samen met de Vlaamse Zandstreek het meest gevoelig is voor winderosie.

“Uit eerdere studies bleek al dat het probleem het meest uitgesprok­en is in de Kempen, waar vooral in het voorjaar de droge zandgronde­n het gevoeligst zijn. Gedurende deze periode liggen de velden nog braak of zijn ze pas

ingezaaid”, klinkt het. “Het is in de eerste plaats akkerland dat het meeste met winderosie te maken

krijgt, op de tweede plaats ook de kuststreek en inlandse stuifzande­n zoals die vooral in de Kempen voorkomen.”

Dat maakt dat grote delen in onze provincie extra kwetsbaar zijn voor een hoog gemiddelde potentieel bodemverli­es.

Vruchtbare grond

Is het dan zo erg dat er wat zand wegwaait? Toch wel, omdat de toplaag van een akker juist de meest vruchtbare grond bevat. Ook de bodem wordt zo armer. Soms moet de boer zelfs zijn land opnieuw inzaaien omdat het zaad weggewaaid is.

Volgens de wetenschap­pers is er een simpele oplossing om winderosie te vermindere­n. Omdat het fenomeen pas optreedt bij harde wind en het effect nog versterkt wordt door het meegevoerd­e zand dat over de bodem schuurt, zijn windscherm­en zoals hagen, houtkanten en bomenrijen al geschikt. Maar die natuurlijk­e windbreker­s zijn in het verleden juist massaal weggehaald.

 ?? FOTO'S RR ?? Links de stofhoos in Geel, rechts de windhoos in Loenhout.
FOTO'S RR Links de stofhoos in Geel, rechts de windhoos in Loenhout.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium