Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Op safari

- Mischa Bludts

Dinsdag ging ik voor de eerste keer sinds de lockdown naar West-Vlaanderen. De trip omvatte dingen die ik al maandenlan­g niet meer gezien had zoals buitenland­se nummerplat­en, tankstatio­ns (ik merkte zuchtend op dat de Burger King is nog steeds gesloten is) en automobili­sten die het gebruik van een knipperlic­ht nog steeds een luxe vinden. Het was een safari op een vredige autostrade, met bij aankomst een wonderlijk land zonder medeklinke­rs en de coronaslog­an “Jabbeke neemt ruimte. Keep distance!”

Ons uitstapje was behoorlijk vermoeiend want ik werd overvallen door een heleboel halfverget­en impulsen, gevolgd door een overdaad aan sociaal contact met mijn petekindje­s, schoonoude­rs en een excellent koud buffet. Weliswaar op een veilige afstand, met een aangepaste tafelindel­ing.

Ik was dus blij dat ik weer in de stad was. Dat geldt natuurlijk voor elke rechtgeaar­de Antwerpena­ar, maar ik kwam thuis alsof ik een uitputting­sslag had geleverd. Ik voelde me een soort Brabo met in mijn hand niet de hand van Antigoon, maar een al even moeizaam bevochten tupperware potje met gevulde eitjes en met hesp omwikkelde asperges.

Om te bekomen van alle emoties trok ik met mijn echtgenote naar het Rivierenho­f, sinds corona onze vertrouwde wandelplek. We herkennen er ondertusse­n al heel wat joggers (sportief zoontje met daarachter een puffende papa of omgekeerd), ontdekten rustige wandelpade­n en het speelbos en in de vooravond begroeten hordes kamikaze-insecten ons als oude vrienden. Het is een plek waar een mondmasker goed van pas zou komen.

Ook elders in het park komt de natuur volop tot bloei, al dan niet met de hulp van een bejaard moslimkopp­el dat de eendjes – en opportunis­tisch aanschuive­nde reigers en kraaien – eten geeft.

Dat gaat van gele flora (“boterbloem­en”, corrigeerd­e vrouwlief geïrriteer­d) tot fauna. Zo telt het Rivierenho­f naast in het struikgewa­s ritselende zoogdieren ook heel wat vogels onder zijn residenten zoals bezitterig­e zwanen en tik-tik-tikkende spechten.

Maar de ganzen, die er geregeld een proefvluch­t voor hun volgende trek maken, zijn onze favorieten. En dan met name het koppel nijlganzen met hun donzige kuikens dat momenteel in de vijver aan het kasteeltje vertoeft en nadrukkeli­jk niet aan social distancing doet.

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium