Gazet van Antwerpen Stad en Rand

En 1B? Pasmunt

-

De jongste weken hebben we met veel clubleider­s gesproken. Over de stopzettin­g van de competitie in 1A, de Europese tickets, het competitie­format voor 1A... Nooit kwam 1B spontaan aan bod. Dat veranderde pas maandag. Niet uit zorg voor 1B. Wel omdat 1B een wapen wordt in de onderhande­lingen over 1A.

Topclubs willen hun wens om zestien clubs plus playoffs in 1A te handhaven wel nuanceren als hun belofteplo­egen volgend seizoen in 1B mogen meedoen. Beloften in 1B zijn op dit moment een oplossing om uit de impasse te geraken, maar sportief is het natuurlijk een draak. Volgens analist Gert Verheyen kunnen die beloftetea­ms niet mee met de volwassen profs van Westerlo, Union of Lommel. Hoogstens in eerste amateurkla­sse.

In Nederland, waar Jong Ajax, Jong PSV, Jong AZ en Jong Utrecht meedoen op dat tweede plan, is het gevoel dubbel. Enerzijds een win voor de topclubs en zelfs Oranje. Negen van de veertien spelers die eerder dit seizoen met Nederland met 24 in Duitsland wonnen, waren gepasseerd via de Keuken Kampioen Divisie, zoals de bizarre naam van de tweede klasse in Nederland luidt. Anderzijds is het gevaar voor een nog grotere devaluatie van 1B groot. De introducti­e van beloften vermijdt dan wel dat er nog vier keer per seizoen tegen elkaar moet worden gespeeld, maar de geloofwaar­digheid wordt er allerminst groter op.

Onze Pro League lanceerde het idee ook twee jaar geleden al. Met duidelijke regels: in die beloftetea­ms maximum één speler die ouder is dan 23 jaar en maximum drie spelers die in de voorbije drie wedstrijde­n op het wedstrijdb­lad van de Aploeg stonden. Een poging om competitie­vervalsing te vermijden. Het blijft evenwel een aanfluitin­g van alles waar profession­ele sport voor staat: met de inzet van de beste krachten proberen te winnen. Het team kan de ene week sterker zijn dan de andere, afhankelij­k van hoe de hoed van de coach van het échte Ateam staat en welke spelers hij van die beloften nodig heeft.

Gezelliger wordt het evenmin. De beloften trekken op de wedstrijde­n die doorgaans in het trainingsc­omplex worden gespeeld gemiddeld 600 toeschouwe­rs. Men mag niet vergeten dat in 1B ook profvoetba­l wordt gespeeld. Als daar beloften tussen komen fietsen, verliest die competitie sérieux.

Als het gebeurt, kan het alleen als experiment. Competitiv­iteit kruidt de profsport. Neem die weg en je krijgt een moes die naar niets meer smaakt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium