Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ze kunnen eindelijk weer zeveren”

Ploegen tevreden dat groepstrai­ningen opnieuw mogen vanaf maandag

- WERNER BOURLEZ

Gedaan met fietsen met zijn drietjes: vanaf maandag mag een wielerploe­g met twintig man samen trainen, mits er een coach bij is. “Het is belangrijk voor de groepssfee­r”, zegt Tom Steels. Maar er is meer. “Als je met een renner of zes traint, ga je altijd dieper dan alleen of met twee”, aldus Oliver Naesen.

De renners van die in België wonen, kunnen weer samen op pad nu de Veiligheid­sraad heeft beslist dat trainingen in clubverban­d in de buitenluch­t opnieuw mogen. Er zijn wel twee belangrijk­e beperkinge­n: de groepen moeten begeleid worden door een coach en mogen de grens van twintig personen niet overschrij­den.

“Ik kan dus aan de slag”, zegt Tom Steels, ploegleide­r bij Deceuninck - Quick.Step. Zo’n tien renners komen in aanmerking. “Het is niet dat dit zo’n groot verschil zal maken qua trainingen, want iedereen doet wat hij moet doen. Maar het zou wel leuk zijn om zo één keer per week met wat renners samen te trainen. Het is belangrijk voor de groepssfee­r, dan kunnen die mannen wat tegen elkaar zeveren.”

“Ik vind het ook goed dat ik de renners kan spreken, dat is toch anders dan virtueel via de computer. We kunnen ook al eens een trainingss­essie houden voor bijvoorbee­ld core stability, dat is altijd leuker in groep. Dat de renners elkaar kunnen zien, zal zeker een boost geven. Al vraag ik mij wel af hoe die trainingen op de weg precies in hun werk gaan als ze anderhalve meter afstand moeten houden. Dat zal een lang lint zijn. Maar het zal wel duidelijk worden en het gezond verstand zal wel zegevieren. Om echt in het ritme te geraken, zullen er toch langere stages nodig zijn van zo’n tien dagen. Met overnachti­ngen. Dat zal hopelijk in juli

(lacht)

The Wolfpack

face to face kunnen, maar ik juich deze versoepeli­ng alvast toe. Het is een stap voorwaarts.”

Maar hoe zit het precies met de vaste trainingma­kkers van de verschille­nde ploegen? In theorie mogen groepjes als De Parelvisse­rs nog niet samen trainen.

“We zijn inderdaad niet aangeslote­n bij een bond, maar misschien moeten we snel een vzw oprichten”, zegt Oliver Naesen. “Als de Puiterijde­rs van Berlare

met twintig mogen fietsen, dan zal een vaste trainingsg­roep dat ook wel mogen, zeker? Het gezond verstand moet zegevieren. En we hebben

(een wielertoer­istenclub, red.) geluk, er is zelfs een gediplomee­rde coach in ons midden. Dimitri Peyskens is sinds dit jaar bij ons gekomen na zijn verhuis naar Dendermond­e en laat hij nu toch wel een A-trainersdi­ploma hebben! Als ik eerlijk ben: ik heb al een hele tijd niet getraind met Greg Van Avermaet en Gijs Van Hoecke en ik mis hen. Als je met zo’n vijf, zes renners traint, ga je altijd dieper dan alleen of met twee. Er is er altijd eentje die het vuur aan de lont steekt. Je kan ook al eens langer in het wiel zitten.”

In het bos De beslissing van de Veiligheid­sraad

doet ook gejuich opstijgen bij de veldrijder­s.

“Mijn renners zijn al negen weken aan het opbouwen en snakken ernaar om samen dingen te kunnen doen”, zegt Sven Nys, manager van Telenet Fidea Lions. “Het is ook het moment om wat intensieve­r beginnen te trainen. Als je dat samen kan doen, zorgt dat voor meer motivatie. Zeker als we in het bos kunnen trainen. De coaches zijn dan ook aanwezig en kunnen aanwijzing­en geven.”

“Ik kijk er enorm naar uit om mijn renners bezig te zien. Dat is toch nog iets anders dan contact via het internet. We gaan het nog eens goed bekijken, maar ik hoop om ze volgende week al eens samen te krijgen op het Cycling Center in Baal. Ik ga proberen op verschille­nde plaatsen trainingen te houden, ook in de Ardennen kan het. Op termijn zijn er wellicht zelfs ministages mogelijk in eigen land. Ik hoop dat we als continenta­al team nog een pak wegwedstri­jden kunnen rijden, maar ik hou rekening met het worstcases­cenario: geen wegkoersen voor ons tot de start van het veldritsei­zoen. Dan gaan die stages superbelan­grijk zijn.”

 ?? FOTO RR ?? Zelfs de mondmasker­s liggen al klaar voor maandag.
FOTO RR Zelfs de mondmasker­s liggen al klaar voor maandag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium