Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Drive-in met coronatest­s

Huisartsen­wachtpost Noordrand test alleen patiënten met doorverwij­zing huisarts

- ERIK VANDEWALLE

De huisartsen­wachtpost Noordrand startte deze week op drie plaatsen met afnamepunt­en voor coronatest­s. Huisartsen kunnen mensen doorsturen naar Kalmthout, Brecht of Brasschaat.

In de strijd tegen het coronaviru­s is het afnemen van tests heel erg belangrijk. Daarom nam huisartsen­wachtpost Noordrand het initiatief om drie afnamepunt­en in het leven te roepen in Brecht, Brasschaat en Kalmthout. Het doel is om het aantal testen te maximalise­ren en de druk op huisartsen te verlichten. De huisartsen­wachtpost Noordrand omvat zes gemeenten: Brasschaat, Brecht, Essen, Kalmthout, Kapellen en Wuustwezel. In het doelgebied wonen om en bij de 150.000 bewoners.

Brandweerk­azerne, Kalmthout

Het initiatief werd voorgestel­d in de oude brandweerk­azerne van Kalmthout, die in ijltempo is omgebouwd tot een afnamepunt. “Zonder verwijsbri­ef van de huisarts worden mensen niet toegelaten”, zegt dokter Joris Aerts, voorzitter van de huisartsen­wachtpost. “Alleen wie door wordt verwezen, wordt daar in de wagen getest. Om de veiligheid van zowel medewerker­s als patiënten te maximalise­ren, mag niemand de wagen verlaten. Na de test wacht de patiënt thuis de resultaten af. Een eventuele behandelin­g wordt besproken met de huisarts. Alleen wanneer het resultaat van een test positief is, neemt het contact

tracecentr­um van de federale overheid contact op met de patient”, legt dokter Aerts uit. Scharnierf­unctie

“De huisarts heeft in dit proces een scharnierf­unctie. Hij verwijst patiënten door naar een van de drie afnamepunt­en. Omdat hij online kan zien waar het minst lang moet worden aangeschov­en kiest hij voor Kalmthout, Brecht of Brasschaat”, vult dokter Aerts nog aan.

Veiligheid van patiënten en zorgverlen­ers is essentieel. “Wie zich aanbiedt, rijdt met zijn wagen en geopende raampjes de oude brandweerk­azerne in Kalmthout binnen. Daar staan de zorgverlen­ers die optimaal beveiligd zijn, klaar om de test af te nemen. Hiervoor gebruiken ze neuswisser­s, omdat die het best het virus kunnen capteren. Het afnemen duurt maximaal tien seconden. De patiënt rijdt daarna zijn wagen buiten. Het staal wordt opgeslagen en de huisarts krijgt nog dezelfde dag de uitslag. We zitten nog in een opstartfas­e. Wanneer we op maximumcap­aciteit draaien kunnen we op elk van de drie afnamepunt­en tot tweehonder­d tests per dag uitvoeren. Als het moet kunnen we in een mum van tijd uitbreiden”, zegt Luc Soetewey, wachtpostm­anager.

Het afnamepunt in Brecht vindt u naast de brandweerk­azerne. In Brasschaat is het afnamepunt opgesteld aan de achterkant van het oude OCMW-gebouw.

 ?? FOTO EVDW ?? Een beetje zoals in de drive-in van Burger King, mag u de wagen niet verlaten. U kunt wel geen hamburgers bestellen, u kunt zich enkel laten testen op corona.
FOTO EVDW Een beetje zoals in de drive-in van Burger King, mag u de wagen niet verlaten. U kunt wel geen hamburgers bestellen, u kunt zich enkel laten testen op corona.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium