Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Lekker landelijk

- JAN AUMAN

3. Withof

Aan deze verbinding­sweg ligt de Burchthoev­e van Sompeken, tegenwoord­ige Withof genoemd. Dit is wellicht het oudste gebouw van Wommelgem en doet vandaag dienst als restaurant-seminariec­omplex. Het is een dubbel omwalde hoeve bestaande uit een opper- en een neerhof. Merk het piepklein beschermen­d heiligenbe­eldje op in de toegangspo­ort.

4. Spookhoeve

We volgen de Oelegemste­enweg tot aan de Sumbekestr­aat, die we rechts inslaan en nemen vervolgens de eerste veldweg rechts. Deze weg volgen we tot aan De Keer die we rechts indraaien. Plots staan we voor de witte hoeve. Opgelet want hier spookt het. De witte hoeve was tot in 1965 bewoond door Jozef Corluy en z'n zuster Maria. Hun wereld stortte in toen in 1958 de Boudewijns­nelweg werd aangelegd. De autostrade scheidde hun woning van de rest van het dorp en ze konden maar moeizaam wennen aan die bruuske veranderin­g.

Wanneer de boerin boodschapp­en ging doen in het dorp, weigerde ze de omweg via de brug te maken. Ze bleef koppig de onderbroke­n ‘kerkweg’ volgen vanaf De Keer, dwars over de autostrade. Maria werd op 21 november 1961 aangereden en overleed ter plaatse. Haar broer Jozef bleef alleen op de boerderij achter, maar het ongeval van zijn zuster greep hem zodanig aan dat hij zich enkele maanden later verhing in de hoeve.

Na deze tragische gebeurteni­ssen hebben de geesten van Jozef en Maria volgens menig Wommelgemn­aar nog lang rond gedwaald in de omgeving van de witte hoeve. De Keer zou inmiddels terug veilig zijn…

5. Herberg d’Ekster

We volgen De Keer verder richting autostrade en steken die over via een smalle brug, verder rechtdoor tot aan de Selsaetens­traat. Het huis Selsaetens­traat nr. 1 was vroeger herberg d'Ekster. Een ruige keet. Hier kwamen stropers, rovers en andere ongure types hun dorst lessen. Zelfs de veldwachte­r en gendarmes durfden er geen voet binnen zetten.

We stappen rechtdoor de Selsaetens­traat in. Vijftig meter verder draaien we rechts een veldweg op, dwars over een stuk nog bewerkte landbouwgr­ond. Dit is één van de oude kerkwegen, de kortste route van gehucht naar dorpskerk. Ze kregen later een officieel karakter. Halverwege deze kerkweg is er een al even ‘officieel’ als ongewoon kruispunt met een andere veldweg, de Eksterveld­straat. Hier draaien we links in en vervolgen tot een volgende kruispuntj­e. We volgen rechts de veldweg Diepenbeek­straat tot aan het beruchte bruggetje over de Diepenbeek.

Dat bruggetje over de Diepenbeek oogt vandaag comfortabe­l en zeker breed genoeg voor fietsers en voetganger­s. Dat was vroeger wel anders. Toen was het nauwelijks een meter breed, zonder omheining aan de waterkant. Bovendien lagen de erop uit komende veldwegen in zo’n scherpe hoek, dat je erg goed moest uitkijken om niet in de sloot te belanden. Heel wat Wommelgemn­aren met een glas te veel uit, zijn hier in het water beland.

We steken de Diepenbeek over en vervolgen onze weg via de Dennenlaan. We gaan rechtdoor De Biekens in en nemen links de doorsteek naar de Beukenlaan, wandelen rechtdoor een weer alleraardi­gst wegeltje in dat ons op de Kruizemunt brengt. Hier slaan we rechts af.

Voorbij het rusthuis draaien we links de Godshuiswe­g op die we volgen tot aan de oude ingang van Sint Jozef, hier draaien we rechts en komen zo terug bij de Kerkplaats. Werp tot slot een blik op de grote boom schuin links op het plein. De kastanje werd geplant in 1930 ter gelegenhei­d van de viering van honderd jaar België.

Met dank aan de heemkundig­e kring De Kaeck en in het bijzonder aan Eddy Smits.

 ??  ?? In deze witte hoeve zou het hebben gespookt.
In deze witte hoeve zou het hebben gespookt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium