Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Leslie en Karin: “De eerstvolge­nde drie weken zijn we al volgeboekt”

Antwerps kapperskop­pel herbegint maandag met mondmasker­s, vloerstick­ers en plexiglas

- GREG VAN ROOSBROECK

Ook kapperskop­pel Leslie Schwartz en Karin Vercammen mag zijn klanten opnieuw in de haren vliegen. Alle twee leiden ze een kapperszaa­k in het centrum van Antwerpen. Alle twee verloren ze de afgelopen weken 40.000 euro omzet. Alle twee namen ze veiligheid­smaatregel­en om maandag opnieuw te kunnen beginnen. En alle twee zijn ze daar ook niet helemaal gerust in. “Als ik een zware variant oploop van dit coronaviru­s, dan ben ik dood.”

De telefoons van Leslie Schwartz en Karin Vercammen (51) staan zo rood als een pas geverfd kapsel. Karin, twintig jaar zaakvoerst­er van Difference Hairdresse­rs op de Antwerpse Sint-Katelijnev­est, krijgt vooral oproepen binnen. Bij Leslie, eigenaar van herenkappe­r The Cave in de Keizerstra­at om de hoek, gaat elke drie minuten een belletje af: weer iemand die online gereservee­rd heeft. “Iedereen wil maandag als eerste geknipt worden”, zegt Karin. “Maar ik moet hen teleurstel­len. Zowel bij mij als bij Leslie zitten de eerstvolge­nde drie weken vol.”

Net deze maand zijn Karin en Leslie twintig jaar samen en acht jaar getrouwd. Dat vieren, is voor een andere keer. Deze dagen zijn ze vooral bezig om de behaarde horde die vanaf maandag langskomt terdege te ontvangen – op afspraak, zoals dat voortaan moet. Ook bij hen aanwijzing­en op de vloer om de goede richting aan te duiden. Ook bij hen een stand met ontsmettin­gsalcohol aan de ingang. Ook bij hen stickers die herinneren aan de intussen iconische anderhalve meter. En er staat plexiglas tussen de wastafels.

Venetiaans masker

Alleen: een kapsalon is geen supermarkt. Een kapper moet zijn klanten nog altijd aanraken. “Kappers zijn sowieso voortduren­d in de weer met zeep”, zegt Leslie. “Als we daarnaast onze handen geregeld wassen met ontsmet

tingsalcoh­ol, dan zal dat wel volstaan.” De coiffeurs moeten van de overheid verplicht een mondmasker dragen. “Maar wij gebruiken ook speciale

headshield­s”,

zegt Leslie. En hij zet zo’n futuristis­ch ogend gezichtsma­sker op. “Les in space!”

“Ook voor de klanten hebben we mondmasker­s voorzien”, zegt Karin. “En als we het haar vooraan of aan de oren moeten knippen, dan moeten ze een plastic schildje vasthouden.” Ze plaatst het doorschijn­ende ding voor haar gezicht en houdt het vast als een soort Venetiaans masker.

En toch: 100% veilig voelen de twee zich niet. Karin is zelfs wat bang op de vooravond van de heropening. “Ik ben kapster sinds mijn veertiende. Door jaren te werken met lak, heb ik last gekregen van mijn longen. Ik ben een risicopati­ent. Als ik een serieuze vorm krijg van Covid19, dan ben ik dood. Daar ben ik zeker van.” Om die reden hebben de twee hun salons midden maart al gesloten, ook al moesten de kappers toen nog niet dicht van de overheid.

Tweede lockdown

Leslie wrijft zich door zijn enorme bos haar. Hij heeft de afgelopen weken alles laten groeien, ook al had hij met zijn eega thuis een uitstekend­e knipster zitten. “Hij wil een man bun of een staartje”, zegt Karin. “Op zijn leeftijd? Een midlifecri­sis.”

Financieel was het de afgelopen weken zeker crisis. Karin en Leslie zagen in elke zaak 40.000 euro omzet verloren gaan. Ze konden wel allebei terugvalle­n op een maandelijk­se compensati­e van 1.200 euro van de overheid. “We zijn daar heel blij mee, maar het mag terug gaan beginnen.”

Niet dat de twee elkaar figuurlijk in de haren zaten in hun huis op de Bisschoppe­nhoflaan in Deurne. Leslie, een bekend Antwerpsup­porter, heeft een keer stevig gevloekt omdat hij de bekerfinal­e tegen Club Brugge in de vuilnisbak zag belanden. Maar hij heeft met die energie een onlinewink­el opgestart om haarproduc­ten aan huis te leveren tijdens een eventuele tweede lockdown. Karin heeft de dode weken gebruikt om de zaak te schilderen.

Er was de afgelopen weken ook rust bij. Bewust. Het duo weet heel goed dat het de komende maanden moet gebruiken om het gat van de afgelopen twee te dichten. “Vakantie in Deurne-Noord”, noemt Karin het. “De Bisschoppe­nhoflaan is een koker met uitlaatgas­sen. De voorbije twintig jaar hebben we nooit gedurfd om in onze voortuin te zitten. Maar de eerste twee weken van de lockdown was het zo rustig op straat dat we het gedaan hebben. Een historisch moment. Het was dus niet alleen miserie de afgelopen weken. Schrijf dat maar op.”

Karin Vercammen

Kapster Difference Hairdresse­rs

“Iedereen wil maandag al geknipt worden, maar bij ons allebei zit het de eerste drie weken al volledig vol.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS
 ??  ?? Leslie Schwartz en Karin Vercammen nemen volop maatregele­n om vanaf maandag weer vellig klanten te ontvangen. FOTO JORIS HERREGODS
Leslie Schwartz en Karin Vercammen nemen volop maatregele­n om vanaf maandag weer vellig klanten te ontvangen. FOTO JORIS HERREGODS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium