Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Klaar voor nieuwe start

Veiligheid­sraad keurt verhoopte versoepeli­ngen goed

- Dirk Hendrikx Redacteur brieven@gva.be

En blij dat we zijn met de nieuwe versoepeli­ngen. Maar de Nationale Veiligheid­sraad blijft tegelijk uiterst voorzichti­g en zet kleine stapjes voor de afbouw. Na de maatregele­n die premier Sophie Wilmès (MR) gisteren heeft aangekondi­gd, is het wachten tot 8 juni op een volgende mogelijke versoepeli­ng. “We doen dit stapsgewij­s, of het loopt slecht af”, luidt het bij de experts en de politici.

We staan vlak voor een nieuwe eerste schooldag dit jaar. Het is al de derde, na maandag 2 september en de start van het pre-teachen op maandag 20 april. Maar deze is met voorsprong de meest spannende van de drie. Langs alle kanten woedt de discussie over zin en onzin van de terugkeer naar school in volle coronacris­is.

Zo meent onderwijse­xperte Machteld Verbruggen, tot voor kort algemeen directeur van de Thomas More hogeschool, dat we beter zouden focussen op een goed georganise­erde terugkeer naar school van alle kinderen vanaf september, in plaats van met zoveel moeite nog te proberen een aantal lesdagen te redden voor een aantal leerlingen. Eén punt heeft zij zeker: in september zal er nog geen vaccin zijn en ook het komende schooljaar wordt een ingewikkel­d experiment op grote schaal. De omstreden Waalse viroloog Marc Wathelet pleit voor een blijvende sluiting van de scholen. Volgens hem zijn kinderen even besmetteli­jk als volwassene­n en zal de heropening bijdragen tot een nieuwe golf van ziektegeva­llen. Voor alle duidelijkh­eid: zo ongeveer alle andere experts spreken dat tegen.

Dan is er een iVox-enquête waaruit blijkt dat in Vlaanderen bijna 40%, in Wallonië bijna 70% van de ouders het niet veilig vindt om het kroost weer naar school te sturen. Het noopte premier Sophie Wilmès ertoe om extra gerust te stellen: ook in andere Europese landen gaan de scholen weer open. Denemarken was bij de eersten en daar is geen stijging van de besmetting­en. Voor wie toch nog twijfelt kan misschien een open brief van meer dan honderd wetenschap­pers en artsen de doorslag geven. De brief is opgesteld onder impuls van specialist­en uit verschille­nde discipline­s aan de Universite­it Antwerpen en wijst op het grote belang dat de school heeft voor het fysieke, psychische en sociale welbevinde­n van kinderen, van kleuters tot tieners. Dat geldt nog meer voor kinderen in kwetsbare situaties, met grote spanningen thuis, of armoede, risico op geweld of misbruik, of ouders die in de problemen zitten. Voor hen spelen leerkracht­en, zorgjuffen en CLB’s niet zelden de rol van eerstelijn­shulpverle­ner die signalen ziet, helpt of doorverwij­st. In een stad als Antwerpen gaat dat om een behoorlijk grote groep. Volgens de experts is de nevenschad­e door gesloten scholen duidelijk erger dan de risico’s en de inspanning­en die een heropening kosten. Zij zouden niets liever zien dan dat alle leerlingen nog dit schooljaar weer op de banken belanden. Het kan maar een aansporing zijn voor alle leerkracht­en, directies en ouders die voor pittige dagen staan.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium