Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gemeentebe­sturen buigen zich over organisati­e en circulatie

Chris Van Hoof kijkt uit naar contact met klanten en hoopt verlies goed te maken

- SACHA VAN WIELE

“Nu er weer markten zijn, zitten mijn collega’s en ik toch met een dubbel gevoel. Gaan de klanten komen? Als we te veel of te weinig meenemen, dan kost ons dat in beide gevallen centen. Toch zal ik blij zijn om onze oudere klanten weer te kunnen bedienen.”

Chris Van Hoof (56) van Groenten en Fruithal staat wekelijks op vijf markten: Schelle, Schilde, Willebroek, Kapellen en Antwerpen. Hij is vooral bekend om zijn seizoenspa­kketten en levert daarnaast ook aan restaurant­s. De exotische markt op het Theaterple­in in Antwerpen is commerciee­l de belangrijk­ste markt. Daar staan normaal 112 kramen, dus is het maximum van 50 kramen wel een serieuze inperking. Op de bekende Vogelmarkt gaat het om 209 kramen. Het Antwerpse stadsbestu­ur bekijkt vandaag hoe ze de markten gaan organisere­n.

“Ik kijk er vooral naar uit om onze gepensione­erde klanten terug te zien op de weekmarkte­n”, zegt Chris. “Dat is altijd een leuk contact. Soms brengen we hun aankopen tot bij hen thuis. De markt in Antwerpen is vanaf de opbouw tot het einde dan weer puur amusement.”

Toch zit hij ook met een dubbel gevoel. “We beschikken over mondmasker­s, handschoen­en en -gels. Ik heb ook rubberen matten gekocht om aan te duiden waar de mensen moeten wachten. Dat kost allemaal geld. Dus vragen ik en mijn collega-marktkrame­rs ons af of die eerste markten rendabel gaan zijn? Je weet niet hoeveel producten je moet meenemen en hoeveel personeel er nodig zal zijn.”

Thuislever­ing

Chris heeft door de lockdown zijn vier personeels­leden op tijdelijke werklooshe­id gezet. Door snel over te schakelen op e-commerce heeft hij de financiële schade nog redelijk kunnen beperken.

“Ik ben redelijk snel overgescha­keld op thuislever­ingen en de eerste weken gingen ongeloofli­jk

Chris Van Hoof

Groenten en Fruithal

“Ik kijk er vooral naar FOTO JORIS uit om onze HERREGODS gepensione­erde klanten terug te zien op de weekmarkte­n.”

hard. Daar was ik wel door verrast, het was hard werken. Daarna is dat wel verminderd. Uiteindeli­jk kom ik nu op ongeveer 30 à 40% van mijn normale omzet in de week. Ik reken de exotische markt daar niet bij, want dat is een topmarkt. Met wat ik verdiende, kan ik de kosten dekken, maar dat is ook alles.”

De lockdown kon voor de marktkrame­rs van groenten en fruit op geen slechter moment vallen. De periode na de paasvakant­ie tot begin juni is eigenlijk het topseizoen.

“In deze drie à vier maanden kun je reserves opbouwen. Dat is te danken aan drie producten. Bij de aardbeien zitten we al over de helft van het seizoen en de asperges zijn over zes weken afgelopen, maar voor de kersen staan we gelukkig nog aan het begin van het seizoen. Nog steeds snap ik niet waarom de markten moesten sluiten. Supermarkt­en hebben zeker in de beginperio­de miljoenen verdiend. Ook wij leveren voeding, en volgens mij is winkelen in openlucht minder risicovol dan in de supermarkt.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Chris Van Hoof kan weer met zijn groentepak­ketten op de markt gaan staan.
FOTO JORIS HERREGODS Chris Van Hoof kan weer met zijn groentepak­ketten op de markt gaan staan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium