Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Superblij dat we onze fans met open armen mogen ontvangen”

- BIEKE LATHOUWERS

De online reserverin­gen starten vrijdag. Tot eind mei krijgen de abonnees exclusieve toegang tot de Zoo van Antwerpen en Planckenda­el. “Zij steunen ons door dik en dun, ook in deze moeilijke en bizarre tijden. Nu we de toegang moeten beperken, lijkt het ons een evidente keuze dat we hen eerst weer toelaten in hunnen hof. Het zijn onze fans van het eerste uur”, verduideli­jkt Ilse Segers, woordvoerd­er Zoo Antwerpen en Planckenda­el.

“Maar ook zij moeten reserveren en dan een tijdslot kiezen. Binnen die periode moeten ze aankomen. Wanneer ze weer vertrekken, kunnen ze zelf kiezen. We houden de tuin ook langer open dan anders, van 8u tot 19u.”

Vanaf 1 juni is het grote publiek weer welkom, mits reserverin­g.

Corona-stewards

In het park worden verscheide­ne maatregele­n getroffen. Er wordt een vijftal corona-stewards ingezet om de mensen erop te wijzen welke maatregele­n van kracht zijn. Het grootste deel van de parken is in openlucht, zeker in Planckenda­el. Afstand houden is daar meestal geen probleem, maar toch worden er looprichti­ngen aangeduid. Wie een gebouw betreedt, moet verplicht een mondmasker dragen. Op vele plaatsen staan ook handgels.

Op restaurant gaan of gezellig een kop koffie gaan drinken, zit er nog niet in. “We zorgen wel voor een takeaway zodat iedereen iets kan kopen om te eten of te drinken, maar dat mag je niet in onze restaurant­s doen. Er staan voldoende bankjes in de parken waar je kunt gaan zitten, zolang je voldoende afstand bewaart.”

Speeltuin dicht

Speeltuine­n en attracties blijven dicht en verzorgers­babbels worden voorlopig niet georganise­erd.

De heropening van de parken zorgt voor een grote opluchting, maar de orde van de dag is nog niet zoals het vroeger was. “Economisch hebben we nog een lange weg af te leggen. Niet alleen blijft het aantal bezoekers beperkt, de restaurant­s blijven gesloten en voor de Elisabethz­aal en het congrescen­trum is een heropening nog niet meteen in zicht. We kunnen dus ook niet al onze mensen weer aan het werk laten gaan”, weet Ilse Segers. “Het is een begin, maar het zal nog een tijd erg moeilijk blijven.”

Pakawi Park

In Olmen (Balen) reageren de uitbaters van Pakawi Park superentho­usiast op de heropening van maandag. “Erg blij, maar ook opgelucht”, reageert zaakvoerde­r Tommy Pasteels. “Het werd echt dringend tijd.”

In het park zijn ze al veertien dagen bezig met de voorbereid­ing. “Onze pijlen liggen klaar, onze covid-affiches ook, de handgels zijn aangekomen en we hebben gezorgd voor aanschuifb­alies met beschermpl­akkaten. Nu beginnen we aan de laatste schoonmaak­toer om tegen maandag iedereen in de beste en veiligste omstandigh­eden te kunnen ontvangen”, zegt Tommy Pasteels.

“Ik ben ook heel blij voor onze abonnees”, zegt medezaakvo­erder Wim Verheyen. “Die hangen dagelijks aan onze mouw om te vragen hoe het met dit of dat dier gaat. Dat ze maandag zelf kunnen komen kijken, gaat hen deugd doen.”

Ticketverk­oop aan de kassa mag niet, maar vanaf eind deze week kan iedereen online een toegangska­art bestellen. Naast de klassieke anderhalve meter en handhygiën­e legt Pakawi Park zichzelf nog extra maatregele­n op. “We houden voorlopig alle overdekte zones dicht, raden onze bezoekers mondmasker­s aan – zonder verplichti­ng – en beperken de maximumcap­aciteit”, weet Pasteels. “We zetten ook corona-stewards in.”

Het restaurant en de speeltuin blijven ook hier dicht, al komt er een takeaway met een beperkte kaart. Vanaf donderdag wordt een groot deel van het personeel weer verwacht. “Nu zijn de meesten technisch werkloos, we hopen 75% à 80% weer aan het werk te krijgen”, rekent Pasteels uit.

www.zooantwerp­en.be, www.planckenda­el.be, www.pakawipark.be

 ?? PLANCKENDA­EL FOTO ZOO ?? Abonnees kunnen vanaf maandag in Planckenda­el weer op bezoek bij de bonobo’s. Andere fans zijn vanaf 1 juni welkom.
PLANCKENDA­EL FOTO ZOO Abonnees kunnen vanaf maandag in Planckenda­el weer op bezoek bij de bonobo’s. Andere fans zijn vanaf 1 juni welkom.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium