Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Groepstrai­ningen kunnen weer, maar niet alle sportclubs staanparaa­t

- (syma)

Trainingen of sportlesse­n in clubverban­d kunnen weer vanaf maandag, maar alleen buiten, met maximaal twintig personen en met een trainer erbij. Afstand houden is ook dan de regel. Niet elke club is klaar om van start te gaan, zo blijkt.

VOETBAL

Voetbalclu­b City Pirates uit Antwerpen, met 1.300 leden, is positief over de versoepeli­ng en het perspectie­f voor jongeren, maar om meteen trainingen te geven, zijn ze er niet klaar. “Er zijn nog veel vragen open en die moeten eerst beantwoord zijn voor we met een duidelijk plan van aanpak kunnen komen”, zegt Oscar Coppieters. “Voetbal is een contactspo­rt. Hoe zal een training eruitzien? Hoe kan het veilig en verantwoor­d? Wie kunnen we weer in actie laten komen? Wij hebben velden op verschille­nde locaties, maar het gras is ingezaaid en dus kunnen we ze de komende maanden niet gebruiken. We hebben een kunstgrasv­eld in Merksem, maar we kunnen daar uiteraard niet iedereen ontvangen. Wat met onze oudere vrijwillig­ers? Vragen we dat iedereen een eigen bal meebrengt? Wat met eventuele aansprakel­ijkheid als er toch jongeren ziek worden? Evident is het allemaal niet. Dus of we dit seizoen nog zullen starten? Dat is koffiedik kijken.”

HOCKEY

Hockeyclub Inter Mol, met 450 leden van alle leeftijden, is wél paraat om maandag opnieuw de eerste trainingen te geven, zegt voorzitter Hans Trimpeneer­s. “Normaal trainen de ploegen bij ons twee keer per week. Dat reduceren we naar één keer per week, omdat we in beperktere groepen trainen. Maar de tevredenhe­id is groot, al zal het in speciale omstandigh­eden zijn. Op de trainingen worden vooral conditie en techniek geoefend: dan is vijf meter afstand houden haalbaar. We zorgen voor eenrichtin­gsverkeer, met telkens een kwartier tussen de trainingen om het materiaal te ontsmetten. Alleen de trainer mag de ballen en ander materiaal trouwens met de handen aanraken. De spelers gebruiken slechts hun eigen sticks. Ze mogen niet op de bankjes of in de cafetaria zitten en niet douchen. Toiletgebr­uik is wel toegestaan. Een wc-verantwoor­delijke ziet erop toe dat dat hygiënisch en met afstand verloopt. Die persoon draagt ook een mondmasker, maar voor de spelers is dat niet haalbaar. Ja, we zijn goed voorbereid. En ter compensati­e blijven we trainen tot eind juni, terwijl de trainingen normaal eind mei al gedaan zijn. Voor de G-hockey’ers is afstand bewaren een moeilijker­e zaak. Hun trainingen kunnen we allicht niet laten doorgaan.”

WIELRENNEN

“De goesting bij fietsers om weer in groep uit te rijden is heel groot”, zegt Frank Glorieux van Cycling Vlaanderen, dat de wielerspor­t promoot en leden en clubs bijstaat. “Wat we nu weten is dat in clubverban­d maximaal twintig mensen samen mogen uitrijden, mét trainer of wegkapitei­n. Of ook vriendengr­oepen samen de baan op kunnen, ook met wegkapitei­n dan, is wat

ons betreft nog niet duidelijk.” Volgens Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) geldt de nieuwe versoepeli­ng wel degelijk ook voor wielertoer­isten in groep. “Zoals na de vorige Veiligheid­sraad rekenen wij erop dat de komende dagen pas precies zal worden uiteengeze­t wat kan en wat niet”, zegt Glorieux. “Als er strikt anderhalve meter voor, achter en zijdelings van elke renner vrij moet zijn, dan lijkt ons dat geenszins haalbaar. Dan krijg je een veertig meter lang peloton. Zelf zouden we opteren voor kleinere groepen van tien, vijftien man en dan nog kun je niet uitsluiten dat ze dichter bij elkaar gaan rijden. Ook een optie is afzonderli­jke training op een van de zes Vlaamse open wielerbane­n mogelijk maken.” Er komt volgende week weer een feestdag en mooi weer aan. “Velen staan te popelen, dus dat wordt spannend.”

 ?? FOTO KRISTOF VADINO ?? Ook bij City Pirates zal er tijdens de groepstrai­ning afstand moeten worden gehouden.
FOTO KRISTOF VADINO Ook bij City Pirates zal er tijdens de groepstrai­ning afstand moeten worden gehouden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium