Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Europa wil ‘landengroe­pjes’ creëren om reizen mogelijk te maken

- (jdg)

De Europese Commissie heeft een plan voorgestel­d om toerisme in de EU opnieuw mogelijk te maken. Een lange lijst met aanbevelin­gen moet ervoor zorgen dat de grenzen weer opengaan en mensen veilig kunnen reizen. “We zullen beginnen bij onze buurlanden”, zegt professor Erika Vlieghe, die de terugkeer naar het gewone leven mee vormgeeft in de werkgroep GEES.

Heel wat EU-lidstaten hebben de grenzen gesloten bij het begin van de coronauitb­raak. Stilaan klinkt de vraag luider om toerisme en ander verkeer over de grenzen weer mogelijk te maken. Daarom komt de Europese Commissie nu met een plan van aanpak. Er is een lange lijst met aanbevelin­gen op het vlak van vervoer en vliegen, overnachte­n en bezoeken.

De Commissie vraagt ook dat alle apps die helpen met contact tracing in heel de unie compatibel zijn met elkaar. Het is niet de bedoeling alle grenzen tegelijker­tijd volledig open te gooien. Wel zou de situatie van de epidemie in alle lidstaten vergeleken worden. Landen die het goed doen en op hetzelfde niveau verkeren, kunnen dan de grenzen gefaseerd openen. Er komt een interactie­ve kaart waar we dat zelf op zullen kunnen checken. Opvallend: de Commissie vindt dat landen niet mogen discrimine­ren. Stel dat wij onze grenzen zouden openen voor Nederland, dan zou dat ook voor alle andere lidstaten moeten die het virus ook goed beheersen. Landen die onderling afspraken maken, dat ziet de Commissie niet zitten. Nochtans lijkt het erop dat net dát de strategie is die veel landen nu zullen toepassen.

Zo hebben Duitsland en Oostenrijk al afspraken gemaakt over een heropening van de grenzen. Ook ons land bestudeert die scenario’s. “We gaan heel zorgvuldig met al onze buurlanden bekijken wat er mogelijk is”, zegt Erika Vlieghe, voorzitter van de GEES. “Hoeveel besmetting­en zijn er, hoeveel hospitalis­aties, hoe volgen de inwoners de maatregele­n op... Op basis daarvan beslissen we welke regio’s en landen voldoende veilig zijn. Daarna zal er een akkoord tussen de binnen- en buitenland­ministers moeten volgen. De heropening van de grenzen kan ook gefaseerd. Reizen is belangrijk, maar er zijn nog belangrijk­ere noden, zoals familiebez­oeken in de grensstrek­en. We kijken als epidemiolo­gen met een bang hart naar de grote push van de toerisme-industrie om reizen weer mogelijk te maken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium