Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dan toch maar onze wc-pot sluiten?

Druppeltje­s, aanrakinge­n en nu ook aerosolen - ofwel minidruppe­ltjes die we uitademen en in de lucht blijven zweven. Dat zijn de drie manieren waarop het coronaviru­s zich kan verspreide­n. Over de rol van de aerosolen bestaat nog onduidelij­kheid, maar gere

- FOTO AFP FOTO JAN VAN DER PERRE ANTON GOEGEBEUR

Meerdere mensen samengepak­t in een afgesloten ruimte met een slechte luchtcircu­latie, het is de plaats waar het virus zich het gemakkelij­kst kan verspreide­n. Via druppeltje­s, aanrakinge­n én via aerosolen. Dat zijn zulke kleine druppeltje­s dat ze niet binnen anderhalve meter op de grond vallen, maar in de lucht blijven hangen.

Tijdens de dagelijkse persconfer­entie noemde viroloog Steven Van Gucht enkele concrete voorbeelde­n van risicovoll­e ruimtes: feestjes - waar we door luid te praten nog meer druppeltje­s verspreide­n - maar soms ook de werkvloer en binnenshui­s wanneer we mensen ontvangen.

Goede ventilatie is dus noodzakeli­jk. “Zet zo veel mogelijk ramen en deuren open”, zegt Van Gucht. “We kunnen zorgen dat we met niet te veel mensen in één ruimte vertoeven, afstand houden van elkaar, een mondmasker dragen en een goede ventilatie garanderen. In ruimtes met een mechanisch­e ventilatie is het belangrijk om die te laten draaien, best 24 op 7. Men moet vermijden dat de lucht gaat hercircule­ren.”

In winkelstra­ten en supermarkt­en is de kans op besmetting minder groot. “Wanneer we elkaar kruisen zonder elkaar aan te spreken, kunnen we het risico als verwaarloo­sbaar beschouwen”,

Christian Drosten

Duitse topviroloo­g

zegt Van Gucht. Tenzij een persoon openlijk niest of hoest zijn meerdere minuten contact nodig om iemand te besmetten.

’Druppelinf­ectie’

De mate waarin aerosolen bijdragen tot de verspreidi­ng van het virus staat nog niet vast. Deze ragfijne partikels ademen we voortduren­d uit en blijven hangen in ruimtes met weinig ventilatie. Ze kunnen ook het virus meedragen, al werden bij metingen in een ziekenhuis in Wuhan nauwelijks virusdeelt­jes in de lucht aangetroff­en. Alleen op het patiëntent­oilet en op heel drukke publieke plaatsen lagen de concentrat­ies hoger. Of deze kleine hoeveelhed­en volstaan om iemand te besmetten, is nog een punt van discussie.

De Duitse topviroloo­g Christian Drosten is overtuigd van wel. Hij gaat zelfs zo ver door te stellen dat “bijna de helft van de besmetting­en via aerosolen gaat, de andere helft via druppeltje­s en misschien tien procent via aanrakinge­n.”

Pierre Van Damme

Epidemiolo­og UAntwerpen

Drosten baseert zijn inschattin­g op een model van de Britse Oxford-professor Christophe Fraser. Hij vindt de nadruk op handhygiën­e in de strijd tegen het virus overdreven, maar daar is epidemiolo­og Pierre Van Damme (UAntwerpen) het niet mee eens. “De handen geregeld wassen is en blijft een goede praktijk. Ik maak mij meer zorgen over aanrakinge­n dan over aerosolen. Als het virus via deze kleine druppeltje­s overdraagb­aar was, dan hadden we een veel hoger reproducti­ecijfer gehad. Dan had het coronaviru­s zich veel sneller verspreid.”

Van Damme spreekt van een ‘druppelinf­ectie’. “Het gros van de transactie­s verspreidt zich via druppels. Als we op anderhalve meter van elkaar blijven en een mondmasker dragen - voor als we even onopletten­d zijn - dan doen we het goed en veilig. De kamers verluchten en het wc-deksel naar beneden doen voor het doorspoele­n? Dat is een goede praktijk om áltijd te doen, wel of geen corona.”

“Bijna de helft van de besmetting­en wordt veroorzaak­t door aerosolen: minidruppe­ltjes die blijven zweven.”

“Ik maak me meer zorgen over aanrakinge­n dan over aerosolen. Handen wassen blijft een goede praktijk.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium