Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit zijn ontoelaatb­are Ryanair-toestanden”

Nieuwe schok voor personeel: wie mag blijven, moet zwaar inleveren

- FOTO BELGA (kba)

Duizend man op straat, minder vliegtuige­n en minder bestemming­en: zo klonk de boodschap van de CEO van Brussels Airlines eerder deze week. Er volgde nog een tweede klap: wie mag blijven, moet zwaar inleveren. “Je kan een citroen niet blijven uitpersen”, zucht Paul Buekenhout (ACV) van de ondernemin­gsraad.

Een kwart van de personeels­leden van Brussels Airlines is niet meer nodig, zo werd dinsdag bekendgema­akt op een bijzondere ondernemin­gsraad. Toen de beslissing was meegedeeld, volgde een netjes gecoördine­erd mediamomen­t. Vakbondsaf­gevaardigd­en stonden voor de ingang de pers te woord, CEO Dieter Vranckx hield een virtuele persconfer­entie.

Dat er voor het personeel nadien een tweede klap zou volgen, wisten de vakbonden toen nog niet. De directie legde ’s namiddags een plan op tafel om de arbeidsvoo­rwaarden aan te passen. De vakbondsaf­gevaardigd­en waren toen al op de koffie bij premier Sophie Wilmes (MR) en enkele ministers, het zijn de personeels­afgevaardi­gden die de plannen voorgescho­teld kregen.

“Brug te ver”

“Plots kreeg ik paniekerig­e telefoons, want blijkbaar duurde de ondernemin­gsraad nog tot 16.00u”, zegt Anita Van Hoof. Zij zat namens BBTK in de ochtendlij­ke ondernemin­gsraad. “Toen ik na de vergaderin­g met de regering de documenten onder ogen kreeg, trok ik grote ogen. Dit zijn voorwaarde­n à la Ryanair. Het strikte minimum: ontoelaatb­aar.”

De vierduizen­d personeels­leden van Brussels Airlines moeten nu bang afwachten of er na de herstructu­rering nog plaats is voor hen. En wie mag blijven, moet volgens de voorgestel­de plannen zwaar inleveren. “Blijven of weggaan, dat wordt kiezen tussen de pest en de cholera”, zegt Paul Buekenhout, die namens ACV in de ondernemin­gsraad zit. “Je kan een citroen niet blijven uitpersen. Dit is een brug te ver. De rusttijden worden tot het minimum beperkt, de premies voor overnachti­ngen worden afgeschaft, de mensen zullen een kleiner inkomen hebben. En dan te weten dat het cabinepers­oneel al in 2012 zo’n 10 tot 15 procent heeft ingeleverd voor hetzelfde vliegen. Nu moet er nog meer gewerkt worden voor nog minder loon: dat is niet meer aantrekkel­ijk. Het basisbruto­loon bij Brussels Airlines is niet zo hoog, het zijn de premies die het aantrekkel­ijk maken. Die weghalen, dat kunnen we niet laten passeren.”

Mes op de keel

Ook Filip Lemberecht­s (ACLVB) noemt de voorstelle­n tot inlevering “veel te fors”. Komende vrijdag is er een nieuwe ondernemin­gsraad, waarbij verder wordt onderhande­ld over deze voorwaarde­n. Dit keer wel met de vakbondsaf­gevaardigd­en erbij. Buekenhout: “Carsten Spohr (topman van moederbedr­ijf Lufthansa,

red.) komt, dus het zal wel weer een mediadagje worden. Maar dat het personeel opnieuw met het mes op de keel wordt gezet, daar gaan we nog een hartig woordje over spreken.”

Brussels Airlines zelf bevestigt dat er plannen op tafel zijn gelegd, maar laat weten dat de discussies nog moeten beginnen. “We gaan er alles aan doen om een mooie toekomst voor Brussels Airlines te verzekeren”, klinkt het. CEO Dieter Vranckx zei gisteren bij de zender LN24 dat hij bij de discussies over de productivi­teit en de manier van werken tot een beter evenwicht tussen werk en vrije tijd wil komen. “We willen ervoor zorgen dat er minder vermoeidhe­id is bij de bemanning”, zei hij.

Paul Buekenhout ACV “Blijven of weggaan, dat wordt kiezen tussen de pest en de cholera.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium