Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Extra subsidie van 300.000 euro voor luchthaven Deurne, actiegroep spreekt over “verspillin­g van publieke middelen”

- FOTO VICTORIANO MORENO

De Vlaamse regering geeft een extra subsidie van zo’n 300.000 euro aan de LEM Antwerpen, de maatschapp­ij die de luchthaven van Deurne uitbaat. Volgens Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) dient het extra geld voor beveiligin­gstaken. De actiegroep Vliegerple­in, die ervoor pleit de luchthaven te sluiten, noemt de subsidies “onverantwo­ord overheidsg­eld.”

De Luchthaven Exploitati­e Maatschapp­ij (LEM) Antwerpen krijgt van de Vlaamse overheid subsidies om de luchthaven uit te baten. Vorig jaar bedroegen de werkingssu­bsidies bijvoorbee­ld iets meer dan 4 miljoen euro.

De overheid betaalt onder meer de kosten voor de beveiligin­g van de luchthaven. De Vlaamse regering heeft nu beslist dat de LEM een eenmalige extra subsidie van 301.844 euro krijgt.

Niets te maken met corona

“Dit is een inhaalbewe­ging voor de bijkomende kosten voor de controle-, veiligheid­s- en beveiligin­gsdiensten en voor de brandweerd­iensten in 2016, 2017 en 2018”, zegt minister Lydia Peeters. Volgens de overheid zijn de veiligheid­svoorschri­ften op luchthaven­s de laatste jaren verstrengd, waardoor een extra subsidie nodig was.

De LEM had de Vlaamse regering in mei 2019 gedagvaard, omdat die de extra kosten voor beveiligin­g eerst niet wilde vergoeden. “Deze kosten hadden in principe wel onder de overeenkom­st met de LEM moeten vallen, maar bij de afsluiting van de overeenkom­st in 2014 waren ze daar nog niet in opgenomen”, zegt

Lydia Peeters nu. “Daardoor was de compensati­e die elk jaar aan de LEM werd uitgekeerd lager dan de werkelijk gemaakte kosten. We hebben dat verschil nu bijgepast via een dading (een akkoord waarmee de LEM en de Vlaamse overheid hun officiële geschil beëindigen, red.).”

Forse kritiek

Het kabinet van de minister benadrukt dat de extra subsidie niets te maken heeft met de coronacris­is. “Het tijdstip is toeval. De dading werd overigens voor de coronacris­is opgemaakt.”

Maar de actiegroep Vliegerple­in, die al jaren pleit voor een sluiting van de luchthaven van Deurne, is niet tevreden met het extra belastingg­eld dat naar de luchthaven vloeit. “De subsidies die de overheid aan de luchthaven geeft, overtreffe­n de omzet van de luchthaven”, zegt Piet De Roeck, woordvoerd­er van Vliegerple­in. “Zonder het infuus van de exploitati­esubsidies en de volledige betaling van de infrastruc­tuur is er geen rendabele uitbating van deze luchthaven mogelijk. Dit is onverantwo­ord overheidsb­eleid en verspillin­g van publieke middelen.”

De Europese Commissie heeft de subsidiest­romen voor de luchthaven van Deurne in de voorbije jaren onderzocht. Eind vorig jaar kwam ze tot de conclusie dat de subsidies niet in strijd waren met de Europese regelgevin­g. Europa vindt de subsidies geoorloofd omdat ze onder meer de connectivi­teit van en naar Antwerpen verbeteren en er geen oneerlijke concurrent­ie zou zijn ten opzichte van andere luchthaven­s in de regio.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium