Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Xaveriusco­llege: “Onze hele school is coronaproo­f”

Xaveriusco­llege BORGERHOUT laat niets aan toeval over

- JAN STASSIJNS

Is het Xaveriusco­llege in Borgerhout klaar voor de heropstart? “Ja”, klinkt het zonder enige aarzeling bij algemeen directeur Axel Peeters. Alle leerkracht­en zijn uitgebreid gebrieft, leerlingen zijn ingelicht over waar en wanneer ze op school moeten zijn en het schoolgebo­uw zelf is helemaal conform de maatregele­n. Het enige wat nog ontbreekt? De leerlingen zelf.

Een school ‘coronaproo­f’ maken is een huzarenstu­kje; nieuwe uurrooster­s maken, klassen herinricht­en, handgel plaatsen en tegelijk in opvang voorzien en de preteachin­g laten doorgaan. Niet alleen dat, maar ook om de leerlingen­stroom te kunnen spreiden, komt heel wat denkwerk bij kijken. Op een ‘normale schooldag’ dwalen er zo’n 1.400 leerlingen door de gangen van het Xaveriusco­llege in Borgerhout;. En dat is zonder de 180 kleuters gerekend die normaal op een nabijgeleg­en campus in de Xaveriusst­raat schoollope­n.

Vandaag wordt het aantal leerlingen uiteraard beperkt. Op vrijdag en woensdag gaan zo’n 320 scholieren opnieuw fysiek les krijgen op het Xaveriusco­llege. De laatstejaa­rs van het secundair, een zeventigta­l leerlingen, worden in twee shiften verdeeld. Zij krijgen alleen les in de voormiddag en komen aan en vertrekken met een uur verschil. Het eerste, tweede en zesde leerjaar van de lagere school zijn samen met 250, van wie de ene helft in de voormiddag en de andere helft in de namiddag les krijgt.

“We hebben er dus voor gezorgd dat geen enkele klas ’s middags op school moet eten om zo weinig mogelijk risico’s te nemen”, zegt Alex Peeters. “Alles is erop voorzien dat de leerlingen van de lagere school en het secundair niet met elkaar in contact komen. Zo gebruiken we aparte trappenhal­len en hebben we aparte speelplaat­sen. En ook de twee ‘shiften’ van het secundair zullen elkaar niet zien.”

Het parcours

Om duidelijk te maken hoe dat er in de praktijk zal uitzien, neemt Peeters ons mee langs het parcours dat leerlingen vanaf vrijdag zullen volgen. De leerlingen van het basisonder­wijs komen binnen via de zijingang. De laatstejaa­rs van het secundair worden verwacht aan de poort aan de andere kant van de school. Via een vaste route, afgebakend met lint en dranghekke­n, worden ze naar de toiletten geleid, waar ze verplicht hun handen moeten wassen. “We hebben extra zeep geplaatst. De handdroger­s zijn uitgeschak­eld en in de plaats zijn er papieren doekjes om de handen te drogen”, legt Peeters uit. “We vragen onze leerlingen om goed op tijd te komen, zodat dat op een rustige manier kan verlopen. Aan de deur zal een leerlingen­begeleider staan die erover waakt dat er afstand gehouden wordt. ”

Verspreid over de school, binnen en buiten, zijn computersc­hermen opgesteld waarop alle coronarich­tlijnen, maar ook de uurrooster­s getoond worden. De leerlingen van het secundair, die normaal zelf naar hun leslokaal gaan, worden nu begeleid door een leerkracht. “De klas die het verste moet gaan, mag eerst het gebouw binnen”, zegt Peeters. “Wie het minst ver moet als laatste. Zo houden we ook de klassen uit elkaar. Op de trap lopen we diagonaal achter elkaar. En de klaslokale­n zelf zijn zo ingericht dat de socialeafs­tandsregel­s maximaal gevolgd kunnen worden. Er zijn overal handgel en poetsmidde­l die voor en na elke les gebruikt moeten worden. Elke klas heeft zijn eigen lokaal dat na gebruik gepoetst wordt. Omdat we alleen lesgeven op woensdag en vrijdag is er tussen die dagen ook veel tijd, dat is bewust gedaan. We hebben onze leerlingen gevraagd een dikke trui aan te doen, want er wordt les gegeven met de ramen en de deuren open. Alle deuren in de gang worden ook opengehoud­en. Dat zijn wel branddeure­n, maar je moet ergens een keuze maken.”

Peeters heeft alle vertrouwen in de heropstart van zijn school. “De voorbereid­ingen waren heel intens”, zegt hij. “En ook de volgende dagen en weken zal het erg druk blijven. Vergeet niet dat de preteachin­g en de opvang gewoon verder gaan, dus leerkracht­en hebben zeker hun handen vol.”

 ?? FOTO JAS ?? Voldoende afstand in de klaslokale­n.
FOTO JAS Voldoende afstand in de klaslokale­n.
 ?? FOTO JAS ?? Eenrichtin­gsverkeer in de leraarskam­er.
FOTO JAS Eenrichtin­gsverkeer in de leraarskam­er.
 ?? FOTO JAS ?? Goed afgebakend­e speelplaat­s.
FOTO JAS Goed afgebakend­e speelplaat­s.
 ?? FOTO JAS ?? Overal poetsmidde­l en handgel.
FOTO JAS Overal poetsmidde­l en handgel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium