Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Niet rechtstaan of aan de toog hangen? Zo is geen enkel café rendabel”

Maken het vooral cafébazen erg moeilijk

- ANDREAS ROTTY

Het is nog niet duidelijk wanneer de horecazake­n opnieuw hun deuren kunnen openen. De regels daarover liggen nog lang niet vast, maar het is al wel duidelijk in welke richting de maatregele­n zullen gaan. Rechtstaan en aan de toog hangen op café? Dat zou niet meer de bedoeling zijn. En er mag ook minder volk binnen. Drie cafébazen geven hun visie op die mogelijke maatregele­n.

“Voor de duidelijkh­eid: de bespreking­en lopen nog. Alleen via extra steunmaatr­egelen zal het mogelijk zijn om zaken weer te openen. En de zaakvoerde­rs moeten de keuze krijgen”, laat Horeca Vlaanderen-CEO Matthias De Caluwe verstaan. Zijn organisati­e, de Brusselse en Waalse tegenhange­r, handelsfed­eratie Comeos en de vakbonden zijn in overleg met de ‘exitgroep’ GEES. Die formuleert een advies aan de Nationale Veiligheid­sraad, die dan de uiteindeli­jke beslissing neemt. We zijn er dus nog lang niet. Maar er wordt al wel verder nagedacht over concrete maatregele­n. We zetten ze even op een rijtje.

AAN DE TOOG HANGEN EN RECHTSTAAN ZULLEN NIET MEER DE BEDOELING ZIJN, ZITTEND AAN TAFELS OP CAFÉ GAAN KAN DE NORM WORDEN

“Wij hebben alleen staantafel­s omdat ons café niet zo groot is”, vertelt Nathan Horemans (32) van Barracuda, een café in de Antwerpse studentenb­uurt. “Als de mensen niet mogen rechtstaan en niet aan de toog mogen zitten, dan wordt het heel moeilijk tot onmogelijk voor ons om rendabel te zijn. Hoe dan ook moeten we zien of we wel wíllen opengaan in de zomer. De beste maanden zijn al voorbij voor ons.”

Sommige zaken hebben op dat vlak meer geluk. “Wij hebben net een grote tuin van 800 vierkante meter laten aanleggen, waardoor we nu een totale oppervlakt­e van 1.200 vierkante meter hebben”, zegt Leen Verwaest (49), uitbaatste­r van Café Chaos in Turnhout. “Bij ons zou het dus wel moeten lukken om mensen aan tafeltjes te zetten.”

ER ZAL MINDER VOLK IN HORECAZAKE­N AANWEZIG MOGEN ZIJN, NEDERLAND OVERWEEGT BIJVOORBEE­LD EEN MAXIMUM VAN DERTIG KLANTEN PER ZAAK

“Ik hoop dat er dan ook naar de oppervlakt­e van een café wordt gekeken”, zegt Leen van Café Chaos. “Met een maximum van dertig klanten kom ik niet toe.”

“Dat is ook vrij moeilijk te controlere­n”, zegt Nathan van Barracuda. “In onze zaak is telkens maar één persoon aan het werk. Die kan niet de toog doen én tellen hoeveel volk er binnen komt.”

“Ik haal mijn grootste omzet uit vrijdagen en zaterdagen, wanneer het heel druk is”, zegt Toon Peeters (62) van De Gouden Vis uit Mechelen. “Wij hebben maar een oppervlakt­e van 40 vierkante meter. Ik zal mijn concept misschien wat moeten herdenken. Ik weet sowieso niet of ik wel terug open wil gaan. Ik zal zelf uitmaken of dat zonder besmetting­srisico kan.”

ER ZOU EEN BTW-VERLAGING OP DE VERKOOP VAN NIET-ALCOHOLISC­HE DRANKEN KOMEN VAN 21% NAAR 6%

“Die btw-verlaging op niet-alcoholisc­he dranken zou mij een marge van 10.000 euro per jaar geven”, zegt Leen van Café Chaos. “Frisdranke­n en warme dranken verkopen hier ook goed. Dat geld is welkom, want we zullen ook extra kosten hebben. Denk maar aan handgels, schermen en extra personeel om alles te reinigen.”

CASH WORDT AFGERADEN EN ER WORDT AANGEMOEDI­GD OM CONTACTLOO­S TE BETALEN, AL ZOU HET GEEN VERPLICHTI­NG WORDEN

“Contactloo­s betalen is de trend en zo zijn ongeveer alle klanten nu wel mee met dat gegeven”, klinkt het bij de drie uitbaters. Leen Verwaest van Café Chaos is er om meerdere redenen erg gelukkig mee. “Cash geld is sowieso het vuilste dat er bestaat, los van het besmetting­sgevaar. Cashloos is ook beter om zwartwerk tegen te gaan.”

In De Gouden Vis was cash nochtans tot een jaar geleden verplicht. “Het gaat sneller. Met de bankkaart moet je wachten op de code en de transactie. Maar we hebben dat beleid gewijzigd omdat veel klanten met de kaart betalen. Als het nodig is, dan doen we het zo”, zegt Toon Peeters.

HET BEDIENEND PERSONEEL ZOU MONDMASKER­S MOETEN DRAGEN

Met het dragen van mondmasker­s lijken de café-uitbaters wel te kunnen leven. “Ik bekijk het vanuit het perspectie­f van de klant”, zegt Peeters. “Die wil toch alleen komen als het veilig is? Als ik zie dat er ijsjes verkocht worden door iemand die geen mondmasker draagt, dan ga ik geen ijsje kopen.”

Nathan Horemans

Café Barracuda in Antwerpen “We zullen zien of we deze zomer nog wel willen openen. De beste maanden zijn al voorbij voor ons.” Toon Peeters

De Gouden Vis in Mechelen “Het gaat sneller met cash, maar contactloo­s betalen is de trend. Bijna alle klanten zijn nu wel mee met dat gegeven.” Leen Verwaest

Café Chaos in Turnhout “Maximaal dertig klanten per zaak? Ik hoop echt dat er ook naar de oppervlakt­e per café wordt gekeken.”

 ??  ??
 ?? FOTO'S KIONI PAPADOPOUL­OS, THEO DERKINDERE­N, MIA UYDENS ??
FOTO'S KIONI PAPADOPOUL­OS, THEO DERKINDERE­N, MIA UYDENS
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium