Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Klas in de kerk

Te weinig ruimte voor ‘veilige afstand’ op schooltje in SINT-JOZEF-OLEN, dus schiet pastoor te hulp

- BRITT PEETERS

Bij gebrek aan klaslokale­n om de leerlingen die terug naar school komen zo veel mogelijk ruimte te bieden, besloot basisschoo­l Toermalijn in Olen de kerk van het dorp in te richten als klaslokaal. De leerlingen van het zesde leerjaar volgen er vanaf vandaag terug les, onder toeziend oog van Onze Vader. “Dit gaan ze nooit meer vergeten.”

Leerkracht­en sloegen sinds de aankondigi­ng dat de leerlingen uit het eerste, tweede en zesde leerjaar terug naar school mogen komen, volop aan het puzzelen. De overheid legde strikte voorwaarde­n op, zoals vaste bubbels waarin kinderen moeten blijven. Zo’n negentig leerlingen van Basisschoo­l Toermalijn in Sint-Jozef-Olen komen vanaf vandaag terug naar de klas, maar om aan de voorwaarde­n te voldoen, moest er naar extra ruimte worden gezocht.

“We splitsen de drie leerjaren op in groepen van maximaal veertien leerlingen. Omdat de kinderen die naar de noodopvang komen ook lokalen nodig hebben, moesten we zoeken naar alternatie­ven voor lokalen. De parochieza­al die aan onze school grenst, was al snel een oplossing. En ik hoopte om voor de laatstejaa­rs een openluchtk­las te creëren, zodat we dat ook eens konden ervaren. Bovendien moet ik als directeur aan het kostenplaa­tje denken: elk extra lokaal moet twee keer per dag worden gepoetst. Maar het belooft niet altijd goed weer te worden en de leerkracht­en waren er niet gerust in. De

Sint-Jozefkerk aan de overkant van de straat kwam zo in het vizier”, legt directeur Ruben Veraghtert uit.

Wifi

Gisterocht­end staken het lerarenkor­ps en de directeur de handen uit de mouwen om de parochieza­al en de kerk om te toveren tot leslokaal, inclusief het digitaal lesbord én wifi. “Een kerk met wifi, dat zie je niet overal. Hun laatste maanden in de lagere school doorbrenge­n in een kerk is iets wat de leerlingen ongetwijfe­ld nooit gaan vergeten. Voorlopig reageerde iedereen positief”, klinkt het. “Normaal deden de leerlingen zaterdag in deze kerk hun vormsel, maar dat gaat niet door. Nu mogen ze toch maandag naar de kerk komen”, zegt juf Jolien al lachend. Zij zal samen met juf Rani lesgeven in de kerk.

Nog veel vragen

“We merken dat de leerlingen dringend snakken naar sociaal contact. Ze gaan straks naar de middelbare school, dus nu het nog kan willen ze elkaar veel zien. Het lesgeven in deze setting zal in het begin nog onwennig zijn, maar dat loopt wel los. Ook de akoestiek valt nog goed mee.”

In de eerste lessen wordt er vooral herhaald en vragen beantwoord. “Sommige leerlingen hebben grootouder­s verloren of zitten nog met veel andere vragen. Het is belangrijk dat we de tijd nemen om daar ook mee bezig te zijn. Ook de leerkracht­en zitten nog met veel vragen, zoals het organisere­n van de noodopvang. We gaan ervan uit dat er steeds meer leerlingen zullen komen, omdat veel ouders terug beginnen te werken. Als daar leerkracht­en van andere jaren op ingezet worden, kunnen de videosessi­es en digitale lessen die zij aan hun leerlingen geven daaronder lijden”, zegt de directeur.

Uniek

Ook Jos Van Loon, pastoor van de parochie, komt een kijkje nemen tijdens de verhuisdag. Hij was meteen bereid om de school te helpen. “We hebben een vrij ruime kerk, dus als er begrafenis­sen zouden zijn, kunnen die zeker worden georganise­erd. Ook als de zondagsdie­nsten terug mogen opstarten, vinden we daar wel een oplossing voor. Concerten en theatervoo­rstellinge­n werden al eerder in onze kerk gehouden, maar lessen aan lagerescho­olkinderen? Dat is echt uniek.”

Jos Van Loon

Pastoor

“Concerten FOTO RR en theatervoo­rstellinge­n werden al eerder in onze kerk gehouden, maar lessen aan lagerescho­olkinderen? Dat is echt uniek.”

 ??  ?? Les volgen en -geven in de kerk, het wordt een unieke ervaring. FOTO BERT DE DEKEN
Les volgen en -geven in de kerk, het wordt een unieke ervaring. FOTO BERT DE DEKEN
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium