Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Te dronken” of “te depressief” of “ik rochelde bloed weg”

De uitvluchte­n van de coronaspuw­ers die terechtsta­an in Antwerpen

- JORIS VAN DER AA

De correction­ele rechtbank van Antwerpen heeft de 44-jarige Michael K. veroordeel­d tot één jaar celstraf met uitstel omdat hij op 26 maart bewust naar politieage­nten had gespuwd. Hij is de eerste die wordt veroordeel­d wegens het verspreide­n van stoffen die de indruk geven gevaarlijk te zijn en daardoor de vrees voor een aanslag teweegbren­gt.

Michael K., een man van Poolse origine, zat op 26 maart met drie anderen in een auto toen de politie hen in Wommelgem staande hield. K., die een stevige borrel op had, reageerde agressief: hij beledigde de agenten en spuwde naar hen. Toen de politie hem om veiligheid­sredenen een masker probeerde op te zetten, riep hij dat hij besmet was met het coronaviru­s. Dat bleek achteraf niet te kloppen, maar dat verandert de zaak niet voor de rechtbank.

De rechter verklaarde hem schuldig op basis van een wetsartike­l dat naar aanleiding van antrax-aanslagen in het strafrecht was opgenomen. De advocaat had opgeworpen dat dat artikel niet van toepassing was, maar de rechter was het daar niet mee eens. “De wetgever heeft doelbewust ruimte voor interpreta­tie gelaten door te spreken over schijnbaar schadelijk­e stoffen.”

Bloedneus

Het parket van Antwerpen vervolgde gisteren nog een aantal coronaspuw­ers en vorderde opnieuw strenge straffen tot vijftien maanden effectief. Zo was er een 19-jarige jongeman die met enkele vrienden in het park was betrapt tijdens een bokspartij­tje ‘sparren’. Toen hij de politie zag naderen, sloeg hij op de vlucht. De politie kon hem arresteren, maar in de combi zou hij naar de agenten hebben gespuwd. “Dat was niet zijn bedoeling”, aldus meester Jos Van der Velpen. “Hij had een bloedneus en spuwde het bloed in zijn mond naar de grond. De jongen zit daarvoor al weken in de gevangenis.

Dit is toch buiten alle proportie?” Excessief drankverbr­uik

En dan was er de Poolse mijnheer M., die bij de politiedie­nsten berucht is wegens zijn dronken confrontat­ies met de arm der wet. M. werd in beschonken toestand tegengehou­den in zijn wagen. Toen de agenten hem wilden laten blazen, begon hij “corona, corona” te roepen. De agenten probeerden hem te arresteren, maar toen liep de zaak helemaal uit de hand. Schoppen, slaan, kopstoten uitdelen. En hij spuwde tot twee keer toe in het gezicht van een van de agenten. “Ze hadden vijf agenten nodig om hem van de auto naar de cel te brengen.”

Mijnheer M. weet het incident aan zijn excessieve drankverbr­uik. “En ik denk dat ik manisch-depressief aan het worden was. De AA voor Polen, waar ik begeleidin­g krijg, was al een tijdje gesloten door de coronacris­is.” Het Openbaar Ministerie vordert vijftien maanden celstraf.

In gezicht gehoest

En dan was er mijnheer Y., die samen met zijn broer, een neef en een dame een feestje had gebouwd op een appartemen­t. Toen de politie in het appartemen­t binnenkwam, liep het al snel uit de hand. Y. zou de agenten verbaal aangevalle­n hebben en zich fysiek dreigend hebben opgesteld. Hij zou ook in het gezicht van een van de agenten hebben gehoest. “En tot slot haalde hij de klassieker boven”, aldus het OM. “Hij zei: ik ga al jullie moeders

neuken.”

Het strafdossi­er tegen Y. bestond uit één document: het proces-verbaal van de politie. Als de rechter het niet had bevolen, was er zelfs geen verhoor van verdachte Y. afgenomen. In dat verhoor ontkende Y. het bijna literaire relaas van de agenten, die hem hadden omschreven als een woesteling die met trillende lippen neus aan neus was komen te staan met de agenten. “Het is woord tegen woord”, hield meester Sam Vlaminck de rechter voor. “De andere aanwezigen heeft men zelfs niet gevraagd wat er precies is gebeurd.”

Vlaminck kwam vervolgens op de proppen met een kort filmpje waarin te zien is dat Y. zich rustig door de agenten laat handboeien en met hen meegaat. “Is dit de woedende man die in het procesverb­aal wordt beschreven?” Het Openbaar Ministerie en de verdedigin­g vonden het filmpje “waardeloos”, wegens te kort.

Drie jaar binnen

Een filmpje dat wel als overtuigen­d bewijs werd beschouwd, was dat van een 21-jarige die in Mortsel in een supermarkt bewust hoestte in een geopende frigo met voedingswa­ren. De jongeman plaatste nadien zelf een filmpje van zijn strapatsen op Tiktok, met de commentaar “oeps, drie jaar binnen met die coronashit”. De correction­ele rechtbank bediende hem op zijn wenken en veroordeel­de hem tot één jaar effectieve celstraf.

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium