Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zelfstandi­gen rekenen ‘corona-supplement’ aan

5 tot 15 euro extra om kosten van investerin­gen (plexiglas, handgel) te compensere­n

- (gjs)

Wie de voorbije dagen naar de winkel is gegaan, werd daar in enkele gevallen geconfront­eerd met extra kosten van 5 tot 15 euro. Dat ‘corona-supplement’ is perfect wettelijk zolang het bij het binnenkome­n van de zaak duidelijk aangegeven staat.

Onder meer bij garagisten en kinesisten werd de voorbije dagen vastgestel­d dat de prijzen omhoog zijn gegaan sinds de heropening. Het gaat niet om een grote stijging (doorgaans 5 tot 15 euro) en het staat duidelijk aan de kassa of bij het binnenkome­n aangegeven dat het om een tijdelijk ‘corona-supplement’ gaat: een compensati­e voor het plexiglas, desinfecte­rende gels en andere maatregele­n die genomen woraantal den om de veiligheid van de klanten te garanderen.

“We krijgen meer en meer de vraag van zelfstandi­gen of ze die toelage mogen vragen”, zegt Christine Mattheeuws, voorzitter van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandi­gen (NSZ). “En we hebben daar alle begrip voor. Ze doen het omdat ze het moeilijker dan ooit hebben. Een op de drie ondernemer­s geeft aan liquiditei­tsprobleme­n te hebben en slaagt er niet in om de lopende kosten zoals energie of huur te betalen. Dat is ongezien. Als die toelage dan redelijk is, hoop ik dat klanten er geen probleem van maken.”

Ondernemer­sorganisat­ie Unizo stelt vast dat het extraatje slechts in een minderheid van de zaken wordt gevraagd. “Onder meer een garages doet het”, zegt woordvoerd­er Filip Horemans. “De ondernemer heeft daar keuzevrijh­eid over. Het gaat dus zeker niet over handelaars die extra winst willen maken. Ze willen gewoon hun kosten drukken. Ze hebben ook al heel veel geld verloren door zo lang gesloten te blijven.”

Een ‘corona-supplement’ vragen mag perfect, klinkt het bij consumente­norganisat­ie Test-Aankoop. “De enige voorwaarde is dat je het van tevoren communicee­rt aan de klant”, zegt woordvoerd­er Simon November. “We kregen een melding binnen van een garagist die achteráf op de factuur 50 euro extra aanrekende. Dat kan niet de bedoeling zijn.”

 ?? FOTO DBA ?? Een knipbeurt bij de Antwerpse kapper Watjou kost vandaag iets meer dan enkele maanden geleden.
FOTO DBA Een knipbeurt bij de Antwerpse kapper Watjou kost vandaag iets meer dan enkele maanden geleden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium