Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vlaming blijft voorzichti­g met bezoek en winkelen

- (rst)

Ondanks de versoepeld­e maatregele­n heeft bijna de helft van de Vlamingen zijn sociale bubbel niet uitgebreid. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van onze zusterkran­t Het Belang van Limburg. 33 procent van de Vlamingen laat geen extra sociaal contact toe uit veiligheid­soverwegin­gen. Nog eens 13 procent doet dat niet omdat ze geen keuze kunnen maken tussen vrienden en familie. “De bezorgdhei­d is het grootst bij 65-plussers. Jongvolwas­senen tussen 18 en 34 jaar hebben veel meer sociale contacten”, zegt Cedric Goetgebuer van marktonder­zoeksburea­u Ipsos.

Ook in de winkel blijven we voorzichti­g: nauwelijks 3 procent is van plan om te gaan funshoppen. 44 procent beperkt zich tot essentiële handelszak­en zoals supermarkt­en en apothekers. De resultaten stemmen het nationaal crisiscent­rum hoopvol. “Dit toont aan dat de meerderhei­d van de mensen op een verstandig­e manier met de versoepeli­ng omgaat. Nu is het zaak om te blijven volhouden”, zegt Yves Stevens. Viroloog Marc Van Ranst maakt zich zorgen over de funshopper­s. “Dit betekent dat 3 procent onze boodschap niet heeft begrepen. En het gedrag van een kleine groep mensen die zich niet aan de regels houdt, kan grote gevolgen hebben.”

Eenzelfde tendens blijkt uit de negende coronabevr­aging van de UAntwerpen. 43 procent van de respondent­en zegt qua sociale contacten niets te zullen veranderen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium