Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Spohr komt met broze beloftes naar Brussel

België hoopt op duidelijk signaal van Lufthansa-baas over garanties voor Brussels Airlines

- KORNEEL DELBEKE

Met een bezoek van Lufthansa-topman Carsten Spohr hoopt België vandaag duidelijkh­eid te krijgen over de Duitse plannen voor Brussels Airlines.

Alle ogen zijn vandaag op de Wetstraat gericht, waar Carsten Spohr, de topman van Lufhtansa, komt onderhande­len over het lot van Brussels Airlines. Lufthansa vraagt minstens 290 miljoen euro staatssteu­n voor haar dochtermaa­tschappij, maar de regering wil alleen over de brug komen als er voldoende garanties voor toekomstig­e groeiscena­rio’s tegenover staan.

Lufthansa lijkt die niet te geven. Een ‘financieel gezond en voldoende winstgeven­d Brussels Airlines zou kunnen investeren in langeafsta­ndsvluchte­n op relevante routes’, staat letterlijk in een interne presentati­e, waarover De Tijd berichtte en ook onze zusterkran­t De Standaard kon inkijken. Met de A321XLR, een extra lang, modern en zuinig vliegtuig van Airbus, kan Brussel een belangrijk verbinding­spunt tussen Noord-Amerika en Afrika worden, denkt Lufthansa. Die route wordt vandaag gedomineer­d door de SkyTeam-alliantie, waar onder meer Delta Airlines en Air France-KLM deel van uitmaken.

In zijn presentati­e blijft Lufthansa voorwaarde­lijk: alleen als de rendabilit­eit verbetert, willen de Duitsers geld steken in Brussels Airlines. Na de krimp die dinsdag werd aangekondi­gd - waarbij tien vliegtuige­n uit de vaste vloot verdwijnen zal de Duitse moedermaat­schappij mogelijk investeren in acht nieuwe vliegtuige­n voor Brussel tegen 2026.

Alles hangt ervan af of en hoe snel Brussels Airlines winstgeven­d kan worden. Een zware opdracht voor een maatschapp­ij die al jaren structuree­l verlieslat­end is en nu door de coronacris­is uit een diep dal moet kruipen.

Om die rendabilit­eit op te krikken, wil Lufthansa niet alleen zo’n duizend werknemers ontslaan, maar moet ook het resterende personeel zo’n 8 tot 15 procent inleveren. En daar komen de vakbonden tegen in het verweer. In een gezamenlij­k persberich­t noemen de bonden de voorstelle­n “niet ernstig, niet realistisc­h, niet onderhande­lbaar en zelfs onwettig” (wat

Brussels Airlines uitdrukkel­ijk tegenspree­kt, red.). “Zolang we niet meer weten over de nabije toekomst van het bedrijf, willen we niet over de arbeidsvoo­rwaarden praten”, klinkt het.

Maar het is zeer de vraag of ze vandaag de geëiste duidelijkh­eid krijgen. Dat Carsten Spohr met premier Wilmès samenzit, betekent nog niet dat er ook een deal komt.

 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? Carsten Spohr.
FOTO BELGAIMAGE Carsten Spohr.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium