Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Drie keer stond hij aan de hemelpoort, nu is hij weer hier”

74-jarige Kempenaar André Van den Bergh mag ziekenhuis verlaten na acht weken strijd tegen corona

-

Een strijd van acht weken op leven en dood heeft de 74-jarige André Van den Bergh uit Lichtaart (Kasterlee) geleverd, maar gisteren mocht hij eindelijk naar huis terugkeren. “Elke dag wachten op een telefoontj­e voor een update, dat is horror”, zeggen zijn vrouw Chris en dochter Pascale.

Van de acht weken dat André Van den Bergh in het Algemeen Ziekenhuis (AZ) van Herentals heeft gelegen, lag hij er vier in coma. Toen hij na 39 dagen eindelijk de afdeling Intensieve Zorgen mocht verlaten, bezorgde hij zelfs het personeel kippenvel.

“Ik herinner me helemaal niets meer van wat me is overkomen”, zegt de 74-jarige Kempenaar. “Alles wat er na die donderdaga­vond (19 maart, red.) is gebeurd, is weg. Mijn dochter Pascale heeft mij die avond aan de deur van het ziekenhuis afgezet. Toen ik haar op 28 april voor het eerst terugzag, leek het alsof het pas de dag voordien was gebeurd.”

Waar hij zijn besmetting opliep, is onduidelij­k. “Ik rook niet en heb geen hartklacht­en, maar in februari ben ik wel aan mijn rug geopereerd”, vertelt Van den Bergh. “Nadien ben ik gewoon weer onder de mensen gekomen. Midden maart voelde ik me grieperig. Ik krijg jaarlijks een griepspuit, de huisarts raadde me aan de telefoon een pijnstille­r aan. Toen een dag later bleek dat mijn zuurstofge­halte sterk verlaagd was, stuurde de dokter me naar het ziekenhuis.”

Nierdialys­e

Na zijn opname in het ziekenhuis ging het steil bergaf met zijn gezondheid. De avond nadien was André zo kortademig dat hij inderhaast naar de afdeling Intensieve Zorgen werd overgebrac­ht. “Als hij toen niet aan de beademing was gelegd, was hij er nu niet meer geweest”, vertellen echtgenote Chris en dochter Pascale. “Wat later kreeg hij een nierfalen en moest hij dringend nierdialys­e ondergaan om het te overleven.”

Toen André bij het verwijdere­n van de beademing niet uit zijn slaap ontwaakte, was zijn toestand andermaal onrustwekk­end. “Maar hij is al die momenten wonderwel te boven gekomen”, zeggen beide vrouwen. “Eens uit zijn coma ontwaakt, boekte hij met grote sprongen vooruitgan­g. Drie keer stond hij aan de hemelpoort, maar nu is hij weer hier bij ons.”

Wachten op telefoontj­e

Terwijl de zeventiger voor zijn leven vocht, werd zijn familie gedwongen om vanop afstand te volgen. “Je mag hem wekenlang niet zien of spreken, het is iedere dag wachten op het telefoontj­e met de update. Dat is horror. Na 28 april was er weer ruimte voor het menselijke aspect en mochten we hem om de paar dagen even bezoeken.” André Van den Bergh heeft op zijn beurt niemand van zijn familieled­en besmet. “Onze boodschap aan de mensen: houd alsjeblief­t afstand! Pas wanneer je het van zo dichtbij meemaakt, besef je hoe belangrijk dat is.”

André knikt en wijst naar een mondmasker. “Zet dat op, het is om jezelf en je omgeving te beschermen.”

“Onze boodschap aan de mensen: houd alsjeblief­t afstand! Pas wanneer je het van zo dichtbij meemaakt, besef je hoe belangrijk dat is.”

 ?? FOTO HANS OTTEN ?? Bij zijn thuiskomst in Lichtaart werd André Van den Bergh - tien kilo lichter en met behulp van een rollator opgewacht door een welkomstco­mité van buren en vrienden.
FOTO HANS OTTEN Bij zijn thuiskomst in Lichtaart werd André Van den Bergh - tien kilo lichter en met behulp van een rollator opgewacht door een welkomstco­mité van buren en vrienden.
 ?? FOTO HANS OTTEN ?? André Van den Bergh met zijn vrouw Chris, dochter Pascale en schoonzoon Edje Syen.
FOTO HANS OTTEN André Van den Bergh met zijn vrouw Chris, dochter Pascale en schoonzoon Edje Syen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium