Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vijftien jaar cel geëist voor steekparti­j na “conflict in drugsmilie­u”

-

Het parket heeft gisteren celstraffe­n van vijftien jaar gevorderd voor twee broers die zich vorig jaar schuldig hebben gemaakt aan een steekparti­j. Hun slachtoffe­rs zijn door het oog van de naald gekropen. Volgens het duo ging het om zelfverded­iging.

Op de parking van het Erasmuszie­kenhuis in Borgerhout werd op 24 mei 2019 een auto achtergela­ten met daarin twee zwaargewon­de mannen. De neven Y. hadden verschille­nde messteken gekregen en waren er slecht aan toe. Een van hen probeerde zijn ingewanden met zijn handen in zijn opengerete­n lichaam te houden, de andere had een geperforee­rde maag. Hij zou uiteindeli­jk een maand in een kunstmatig­e coma liggen. “Zonder de goede medische zorgen waren mijn cliënten er niet meer geweest en stonden we nu voor het hof van assisen”, zei meester Sam Vlaminck, de advocaat van de slachtoffe­rs.

Volgens Vlaminck en het parket werden de neven Y. slachtoffe­rs van een duidelijke moordpogin­g op de pechstrook van de A12, net voorbij de Bevrijding­stunnel. “Op de camerabeel­den is duidelijk te zien dat ze eerst opzettelij­k aangereden werden. Uit het telefonieo­nderzoek blijkt dat de beklaagden op aangeven van hun broer bewust op zoek zijn gegaan naar hun slachtoffe­rs. Wat daar de aanleiding voor was, is zelfs niet relevant”, aldus procureur

Festraets. “Nadien lieten ze het mes en hun gsm verdwijnen en verkochten ze hun auto voor ze naar Marokko waren gevlucht. Uit de uitlezing van de gsm van een van de mannen blijkt inderdaad dat ze daar gingen feesten.”

Festraets vorderde tegen de broers Zakaria (25) en Maroan A. (32) vijftien jaar cel.

Lijst met telefoonnu­mmers

Zakaria en Maroan A. vroegen de rechtbank hen vrij te spreken. “Mijn cliënt was erbij en daarmee is alles gezegd. Niemand van de betrokkene­n wijst hem aan als pleger van agressie”, zei meester Christian Clement voor Maroan. “Als er al een voorbedach­t plan was, wist hij daar niets van.”

Clement zette vraagteken­s bij de verklaring van de slachtoffe­rs. Dat deed ook meester Walter Van Steenbrugg­e voor Zakaria. Zijn cliënt ontkende niet dat hij de verschille­nde messteken gegeven had, hij deed dat naar eigen zeggen uit wettige zelfverded­iging. “Hij werd aangevalle­n met een

mes (door een man die niet mee

vervolgd werd, red.), kon dat afweren en raapte het mes op. Terwijl hij door de slachtoffe­rs gestampt en geslagen werd, heeft hij zonder te richten gestoken.”

De feiten kaderden volgens Zakaria in een ruzie over een gestolen lijst met telefoonnu­mmers van klanten voor de drugshande­l van de broers A. Uitspraak op 26 mei.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium