Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Markten komen terug, maar op exotische markt en Vogelenmar­kt is het nog wachten

- SACHA VAN WIELE

De beperking van vijftig kramen bezorgt het Antwerpse stadsbestu­ur kopzorgen over de organisati­e van de vijf grote markten. De klanten van de exotische markt en de Vogelenmar­kt moeten nog wachten tot 30 en 31 mei voor ze er hun inkopen kunnen doen.

In stellen de marktkrame­rs vandaag al hun kramen op. Dit komt omdat er in de buurt van de Botermarkt weinig voedingswi­nkels zijn. De andere markten volgen vanaf maandag. Voor de meesten is er geen probleem omdat er sowieso minder dan vijftig kramen staan. Er wordt aan de klanten wel gevraagd om zo veel mogelijk rechts te houden, zoals in de winkelstra­ten. De andere richtlijne­n zijn: alleen winkelen, slechts dertig minuten, afstandsre­gels respectere­n, geen zelfbedien­ing, een mondmasker wordt aangeraden, elektronis­ch of contactloo­s betalen. De handelaars zijn verplicht een mondmasker te dragen.

“We zitten in Antwerpen ook met vijf markten met meer dan vijftig markt- kramers: de exotische markt, de Vogelenmar­kt, de markt op het

op woensdag, het Laar in en het Sint-Fran- ciscusplei­n in Merksem

(aangegeven in het rood op het plannetje)”,

zegt Peter Wouters (N-VA), schepen van Markten. “Alle mogelijkhe­den liggen nog op tafel over hoe we het aantal marktkrame­rs gaan terugbreng­en tot vijftig. De prioriteit gaat zeker naar de marktkrame­rs met een abonnement en liefst ook de kramen met eetwaren.”

Dat wordt een moeilijke oefening. Op de exotische markt op het

op zaterdag verkopen 83 van de 112 kramen voeding. Op de

op zondag zijn er zeventig voedingskr­amen op de 209. Dus prioriteit geven aan voeding lost het vraagstuk niet op.

“Op basis van het ministerie­el besluit en na overleg met de marktkrame­rs en de districten zal ik daar een beslissing in nemen. De marktkrame­rs moeten snel duidelijkh­eid krijgen, want de eerste markt is dinsdag al op het SintFranci­scusplein in Door de exotische markt en de Vogelenmar­kt te verschuive­n naar eind mei winnen we wat tijd om naar een oplossing te zoe- ken”, zegt Wouters.

Omdat de horeca rond het Theater- plein is gesloten, wilde sp.a-fractielei- der Hicham El Mzairh in de raadscommi­ssie donderdaga­vond weten of er sanitair zal zijn voor de bezoekers van de markten.

“Ik denk niet dat dit nodig zal zijn, gezien de klanten niet langer dan dertig minuten op de markt mogen zijn”, zegt Wouters.

De stad Antwerpen telt 26 markten, verspreid over alle districten. De grootste markt is de Vogelenmar­kt. De kleinste markt is een biomarktje, ook op zondag, op het

Sinksenfoo­r

Het is ondertusse­n duidelijk dat er geen Sinkenfoor kan staan voor 30 juni. “Dat betekent dat de foorkramer­s nog 2,5 weken hebben om op de Sinksenfoo­r in Antwerpen te staan, want op 18 juli worden ze in Brussel verwacht. De vraag is of dit rendabel genoeg is voor hen. Ik ben hierover in overleg met de foorkramer­s van de Sinksenfoo­r”, zegt Wouters.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium