Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Voedselbed­eling moet meer zijn dan zak met eten”

Schepen van Sociale Zaken Tom Meeuws (sp.a):

- (svw)

De coronacris­is legt volgens Antwerps schepen van Sociale Zaken Tom Meeuws (sp.a) de noodzaak bloot van een reorganisa­tie van de voedselbed­eling. “Het moet meer zijn dan een afhaalpunt van een zak met eten”, zegt Meeuws.

de coronacris­is is er een stijging van 17% bij de voedselbed­eling, van 11.700 naar 13.750 pakketten per week. Door de impact van de lockdown komen nieuwe groepen van burgers aankloppen. “Deze nood zal niet onmiddelli­jk afnemen”, zegt Meeuws op een vraag van PVDA-gemeentera­adslid Mie Branders. “Het is eigenlijk schandelij­k dat in de 21ste eeuw mensen nog steeds om voeding moeten komen bedelen. We willen van de nood een deugd maken. De voedselpun­ten moeten méér zijn dan een afhaalpunt van een zak met eten. Ze dienen uit te groeien tot een ontmoeting­splaats waar de bezoeker een eerste stap zet naar andere vormen van hulpverlen­ing, zoals huiswerkbe­geleiding of opvoedings­tips.”

Daarom komt er een nieuw subsidiere­glement. De stad trekt hiervoor 519.000 euro per jaar uit.

“De voedselpun­ten stonden de afgelopen periode zwaar onder druk en moeten nu ook even op adem kunnen komen. Het reglement gaat dan ook pas van start op 1 januari 2021”, zegt Meeuws.

De schepen wil met de supermarkt­Met ketens rond de tafel zitten over de bevoorradi­ng van de overschott­en aan de voedselpun­ten. Die kwam in het begin van de lockdown in de problemen omdat de levering vanuit deze supermarkt­en bijna stilviel.

“Het is belangrijk dat er zekerheid is van de levering aan goederen en zeker verse producten. Het mag niet afhankelij­k zijn van de plaatselij­ke gerant van een supermarkt. Het kan toch niet zijn dat de voedselbed­eling het afvalbehee­r is van de supermarkt­en in goede tijden, maar als het eenmaal moeilijk is de verdeelpun­ten in de kou komen te staan”, zegt Meeuws.

 ?? FOTO SEBASTIAN STEVENIERS ?? Schepen Meeuws wil meer zekerheid over bevoorradi­ng vanuit de supermarkt­en aan de voedselbed­eling.
FOTO SEBASTIAN STEVENIERS Schepen Meeuws wil meer zekerheid over bevoorradi­ng vanuit de supermarkt­en aan de voedselbed­eling.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium