Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Politieke tango

- Sacha Van Wiele

De toekomst van de verbrandin­gsoven Isvag in Wilrijk en de afvalverwe­rking in Antwerpen ligt in handen van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). Zij moet een beslissing nemen op basis van de adviezen die ze van haar administra­tie krijgt. Wie denkt dat daarmee de politieke discussie binnen de Antwerpse coalitie achter de rug is, vergist zich. Die discussie blijft smeulen.

Dat was te merken bij de bespreking van de uitbouw van warmtenett­en tijdens de raadscommi­ssie van schepen van Leefmilieu Tom Meeuws (sp.a). Even ter herinnerin­g. De sp.a wil Isvag weg uit Wilrijk en ziet een alternatie­f in een nieuwe installati­e in de haven. N-VA vindt dit een onzeker avontuur. Daar is nu ook een ander argument bijgekomen. Isvag zou als warmtebron instaan in de bevoorradi­ng van het warmtenet in Wilrijk. Als de afvalverbr­anding verdwijnt, dan vreest N-VA ook voor dit warmtenet.

Het debat verschuift nu van de collegetaf­el naar de raadszaal. Meeuws kreeg kritische vragen van N-VA-raadsleden Sanne Descamps, Danielle Meirsman en Kevin Vereecken over zijn plannen rond warmtenett­en. Descamps merkte voorzichti­g op dat ze niets hoorde over het warmtenet van Wilrijk, waar toch een ziekenhuis en een universite­itscampus zijn gevestigd. Ze hoopte maar dat dit warmtenet niet met fossiele brandstoff­en zou worden bevoorraad. Vereecken wees er dan weer op dat restwarmte meestal uit de verbrandin­g van fossiele brandstoff­en komt en dus niet CO2-neutraal is. De N-VA-raadsleden dansten wat om de hete brij, maar het ging hier duidelijk om Isvag en het ongenoegen over de mogelijke verhuizing naar de haven. Dat had schepen Meeuws dus wel door. Hij reageerde subtiel en soms iets minder subtiel. Meeuws omschreef Isvag als een warmtebron, “zoals er veel zijn in Antwerpen”. Hij gaf een compliment aan Isvag voor de pioniersro­l die het heeft gespeeld in de ontwikkeli­ng van warmtenett­en, maar nuanceerde ineens door te spreken over een miniwarmte­net. En om de puntjes op de i te zetten: “een warmtenet is geen levensverz­ekering van industriël­e of afvalverbr­andingsact­iviteit”. Of, een warmtenet mag niet afhankelij­k zijn van een specifieke warmtebron.

Eén ding is zeker. De politieke discussie tussen coalitiepa­rtners N-VA en sp.a is nog volop bezig. Ze zal mogelijk ook uitdeinen naar andere dossiers. Meeuws mag dus niet alleen vanuit de oppositie, maar kan ook vanuit de meerderhei­d weerwerk verwachten.

Politiek is wegduwen en aantrekken. Soms zeer expliciet, maar soms ook impliciet. De boodschap moet wel eens tussen de regels worden gezocht. Daarom heeft politiek veel weg van een tango. De uitvoering is niet altijd even elegant, maar ze blijft intrigeren­d om naar te kijken.

 ?? FOTO ARCHIEF ??
FOTO ARCHIEF
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium