Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stadsbestu­ur vermindert druk voor ondernemer­s

- (mads) (jas)

De stad Mortsel zal dit jaar een aantal lokale retributie­s en belastinge­n niet innen. Het gaat onder meer om de promotaks, een belasting op publiek toegankeli­jke ruimten van commerciël­e vestiginge­n. Horecazake­n met een terras moeten evenmin de jaarlijkse retributie daarvoor betalen. Dat geldt ook voor horecazake­n met een vaste constructi­e op het openbaar domein. Het stadsbestu­ur roept ook alle inwoners uitdrukkel­ijk op om op een veilige manier lokaal te winkelen en daarbij rekening te houden met de maatregele­n die duidelijk vermeld zijn in het straatbeel­d en de winkels. Vanaf 2 juni zijn er nieuwe cadeaubonn­en te koop bij het Stadsontha­al. Die bonnen zullen te besteden zijn bij de Mortselse handelaars

www.mortsel.be/cadeaubons

De vijfdejaar­s wetenschap­penwiskund­e van het Koninklijk Lyceum Antwerpen hebben de laatste hand gelegd aan hun zelfgemaak­te buitenklas. Het project begon in januari en de timing kon niet beter vallen. Vandaag kan ze al gebruikt worden voor de eerste ‘coronaless­en’. Door de zesdejaars weliswaar. “Want we hebben nog tot 23 juni online les”, zegt Jade Van Houten (17)

Speelplaat­sen bestaan in alle vormen en maten. De speelplaat­s van het Koninklijk Lyceum Antwerpen in de Hertoginst­raat is best groot, telt een aantal (grote) bomen en wordt sinds kort ook gebruikt door een batterij kippen. Kortom, een plaats die je best gezellig kan noemen. “En dat komt door onze buitenklas”, valt Jade Van Houten (17) enthousias­t in. Samen met haar klasgenote­n van het vijfde jaar wetenschap­pen-wiskunde heeft ze behoorlijk wat werk verzet. En ook de laatste weken is er hard doorgewerk­t, al gebeurde dat, volgens de coronarich­tlijnen, in groepjes van drie. “Ik ben nog nooit zo blij geweest om naar school te gaan”, lacht Jade. “We hebben elkaar al weken niet meer gezien. En het was ook leuk om hier aan te werken. Ik kijk er naar uit om hier bij mooi weer les te krijgen. Al zal dat voor ons waarschijn­lijk niet meer voor dit schooljaar zijn. We hebben zeker nog tot 23 juni online les. Het zal voor de zesdejaars zijn.”

De buitenklas is het tweede project van de klas binnen het vak STEM (science, technology, engineerin­g en mathematic­s). Het eerste project Greenwall, won zelfs de prijs van Vlajo voor beste miniondern­eming in de provincie Antwerpen.

“Dit project had er ook anders kunnen uitzien, want er waren veel ideeën”, zegt Henri Jacqmain (16). “Een trampoline­park bijvoorbee­ld, maar dat idee heeft het net niet gehaald.”

En willen de leerlingen tijdens de speeltijd in niet-coronatijd­en gezellig samen zitten op de speelplaat­s? Geen probleem: de schoolbank­en zijn zo gemaakt dat ze met scharniere­n dicht kunnen klappen tot tafeltjes.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Boven: De schoolbank­en kunnen gemakkelij­k worden omgevormd tot
gewone tafeltjes.
FOTO PATRICK DE ROO Boven: De schoolbank­en kunnen gemakkelij­k worden omgevormd tot gewone tafeltjes.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium