Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Drie uur praktijk voor beperkte groep”

Heropstart buitengewo­on onderwijs nog complexer

- (kma)

In het buitengewo­on onderwijs zijn het de OV3 en OV4-scholen die vrijdag beperkt heropstart­en. Zoals buso Kristus Koning in SintJob-in-’t-Goor (Brecht), waar alleen het vijfde jaar van opleidings­vorm 3 weer begint met drie lesuren beroepsger­ichte vorming per week.

Hoeklasser, metselaar, meubelstof­feerder, schilder-decorateur, tuinbouwar­beider, magazijnme­dewerker, schrijnwer­ker: het zijn geen opleidinge­n die je gemakkelij­k via afstandson­derwijs geeft. Toch verloopt de opstart in het buitengewo­on onderwijs nog voorzichti­ger dan in het gewoon onderwijs. Het gaat vaak om kwetsbare kinderen, die zich moeilijker aan de opgelegde regels kunnen houden.

Bovendien is ook het vervoer een probleem. Veel leerlingen komen met speciale schoolbusj­es van een verdere afstand. Ook in die busjes moeten de regels van de social distance gerespecte­erd worden.

“Het is gecomplice­erd”, zegt ook adjunct-directeur Bart Torfs van buso Kristus Koning. “In principe mogen wij vrijdag de opleidings­vormen 3 en 4 heropstart­en. Maar we hebben zelf gemerkt dat het afstandson­derwijs in opleidings­vorm 4 - voor jongeren met een auti-diagnose - prima werkt. Er is geen enkele leerling die uitvalt. Voor deze jongeren, die nood hebben aan structuur en duidelijkh­eid, is het beter dat ze dit schooljaar verder via thuisonder­wijs afwerken. Ze zijn intussen gewend om drie à vier uur per dag thuis les te volgen.”

In opleidings­vorm 3 mogen de laatste leerjaren heropstart­en. “Wij hebben met de school gekozen om de vijfdejaar­s te laten heropstart­en, met drie uur per week beroepsger­ichte vorming. Zij moeten ook nog stages doen en de meeste stages gaan gewoon door nu de bedrijven heropgesta­rt zijn. Veel van onze vijfdejaar­s volgen vanaf september nog een integratie­jaar alterneren­de beroepsopl­eiding bij die bedrijven.”

Gedragssto­ornissen

“Het gaat om jongeren die ontwikkeli­ngsof gedragssto­ornissen of een leerachter­stand hebben. We weten nog niet hoe ze op de extreme beschermin­gsmaatrege­len gaan reageren. Aan de hand van hoe het die eerste weken loopt, kunnen we dan gaandeweg de rest heropstart­en in juni. Daartegen is het rustiger op de campus, omdat de vijfdejaar­s dan op stage zijn.”

Kristus Koning is een gedeelde campus, met ook nog een gelijknami­ge lagere school en bubao SintRafael waar OV1-leerlingen verblijven. “De kinderen van de lagere school krijgen prioriteit bij het leerlingen­vervoer. De lagere scholen in ons buitengewo­on onderwijs starten vrijdag nog niet. Daar komen zo veel kinderen naar de gewone opvang, dat naast het garanderen van die noodopvang ook nog eens lesgeven onhaalbaar is. Onze vijfdejaar­s van het secundair komen met het openbaar vervoer, de fiets of worden door hun ouders gebracht.”

De ateliers in Kristus Koning werden de voorbije dagen allemaal coronaproo­f gemaakt. “De meeste van onze vijfdejaar­s hebben gezegd dat ze gaan komen”, zegt Bart Torfs. “We dachten dat we in het buitengewo­on onderwijs een enorme uitval zouden zien, maar dat valt goed mee. Een dertigtal leerlingen heeft een laptop gevraagd om thuis te werken, en we hebben die via Ben Weyts gekregen en uitgedeeld.”

Of er examens komen is nog geen uitgeklaar­de zaak. Wat de voorbije negen weken wel openbleef was het internaat.

 ?? FOTO MIA UYDENS ?? In buso Kristus Koning worden de praktijkat­eliers coronaproo­f gemaakt.
FOTO MIA UYDENS In buso Kristus Koning worden de praktijkat­eliers coronaproo­f gemaakt.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium