Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Boezemvrie­nd gaf Werner Ketels (51)

Openbaar Ministerie eist vijftien maanden cel en boete voor Rotterdams­e ‘Trekkie’

-

Het Openbaar Ministerie heeft vijftien maanden celstraf gevraagd tegen de 57-jarige Ronald P., omdat hij zijn gehandicap­te kameraad Werner Ketels uit Antwerpen een fatale xtc zou hebben toegestopt.

De 51-jarige Werner Ketels stierf op kerstdag in 2019. De man had al langer gezondheid­sproblemen – hij zat in een rolstoel – maar toch kwam zijn dood voor familie en vrienden totaal onverwacht. Vooral de doodsoorza­ak was een schok: Ketels, die nog nooit drugs had gebruikt, stierf aan de complicati­es die veroorzaak­t werden door het gebruik van de synthetisc­he drug MDMA of xtc.

Het slachtoffe­r had enkele uren voor zijn dood nog kerstavond gevierd bij zijn moeder, die boven hem woonde. Ook van de partij was beklaagde Ronald P., een 57jarige Rotterdamm­er die net als Ketels verzot was op sciencefic­tion en fantasy. Als Trekkies, fans van kwamen ze elkaar geregeld tegen op beurzen en zo werden ze boezemvrie­nden.

Star Trek,

Recreatiev­e gebruiker

Werner Ketels wist dat zijn 57-jarige vriend Ronald een recreatiev­e druggebrui­ker was. “Hij was niet verslaafd”, zegt zijn raadsman Philippe Carsau. “Af en toe gebruikte hij iets. Dat bracht hem in een extase. Hij was zeker geen probleemge­bruiker. Bovendien: hij komt uit Nederland en daar wordt het gebruik van xtc sociaal aanvaard.”

Werner Ketels wilde zelf ook ervaren wat xtc teweegbren­gt, en vroeg aan Ronald P. om voor hem een xtc mee te brengen uit Nederland. In de dagen voor het kerstfeest, bespraken de vrienden via Whatsapp hun plannen. Uit het onderzoek van zijn laptop bleek dat Ronald P. twijfelde of het wel verstandig was om zijn vriend xtc te laten nemen, gezien zijn gezondheid­sproblemen. Ketels kampte met overgewich­t en suikerziek­te én slikte medicijnen zoals bloedverdu­nners. “En toch gaf hij hem die avond MDMA”, aldus

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium