Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nog voor Tourstart weg bij Ineos?

- HUGO COOREVITS, BRAM VANDECAPEL­LE

Chris Froome is er rotsvast van overtuigd dat hij straks even sterk zal zijn als voor zijn doodsmak tijdens de Dauphiné van vorig jaar. Maar bij zijn werkgever Ineos volstaat luid schreeuwen niet. Sinds de zomer van 2018 is er bij de Britse ploeg veel veranderd. Froome won weliswaar – na een dolle bergrit – de Giro, maar in de Tour was hij niet sterk genoeg om trouwe luitenant Geraint Thomas eronder te houden. Vorig jaar volgde Froome de Tour thuis – hij herstelde van een open dijbeenbre­uk en andere gebroken botten – op tv. Ook hij zag dat een sterke Egan Arley Bernal nu de toekomst is voor de Tourploeg van Ineos. En na Bernal zit er met Geoghegan Hart, Sosa en Sivakov nog jong klimgeweld klaar.

De verschuivi­ng van de Tour naar eind augustus speelt in het voordeel van de herstellen­de Froome, maar niet iedereen is ervan overtuigd dat hij op zijn 35ste opnieuw de Froome wordt.

oude

“Ik barst van het vertrouwen en weet dat ik de Tour nog kan winnen. Ik ben ook niet van plan om snel met pensioen te gaan. Integendee­l, de drive die ik nu heb om er opnieuw te staan, had ik nooit zo hard. Al die inspanning­en mogen niet voor niets zijn”, blijft hij vanuit Monaco herhalen.

Groot verlies

Maar er is dus Bernal, die vorige week vanuit Colombia al duidelijke taal liet horen.

“Ik ben nog jong en ik won al een keer de Tour. Ik grijp elke kans op een nieuwe eindzege aan. Als ik me top voel, ben ik niet van plan om me op te offeren. Dat zou hij

ook niet doen. De Tour is mijn hoofddoel.”

Froome kan daar – behalve zijn palmares – weinig tegenover stellen. Ondertusse­n is het ook al drie jaar geleden dat hij een laatste keer de Tour won. Van de acht helpers van toen blijven alleen nog Thomas, Kwiatkowsk­i, Rowe en de stokoude Knees over. Superknech­t Wout Poels koos – net als performanc­e director Rod Ellingwort­h – de voorbije winter voor Bahrain - McLaren. Het grootste verlies voor Froome – vooral op emotioneel vlak dan – is de dood van Nicolas Portal. De Franse ex-prof was naast mentor ook het tactische brein achter Froome. De Brit vernam het overlijden via zijn coach Kerrison in ZuidAfrika, waar hij op stage was, en kon niet aanwezig zijn op de begrafenis.

Froome, red.)

(doelend

Point taken.

op

Midden-Oosten

Een tweetal WorldTourp­loegen zou intussen interesse tonen in Froome, wiens contract eind dit seizoen afloopt bij Ineos. Het was bij een van die bespreking­en – volgens

– dat het idee rees om al in augustus een overstap te maken. Artikel 2.15.120 van de Internatio­nale Wielerunie zegt dat overstappe­n van de ene naar de andere WorldTourp­loeg mogelijk is tussen 1 en 15 augustus, mits het akkoord van de renner, de oude werkgever, zijn nieuwe werkgever en de Profraad van de Internatio­nale Wielerunie. De oude werkgever kan daarboveno­p ook nog geld eisen of een renner in de ruil betrekken. Er zijn ook precedente­n. Zo stapte Rohan Dennis in 2014 over van Garmin naar BMC en liet Patrick Lefevere in augustus 2017 Carlos Verona vertrekken naar Orica - BikeExchan­ge.

Maar welke ploegmanag­er heeft er – zeker in deze coronatijd­en – genoeg cash om aan het riante jaarloon van Froome (vijf miljoen euro wordt gefluister­d) te betalen? Ploegen uit het Midden-Oosten, zoals Bahrain McLaren en UAE-Emirates? Het zou straf zijn mochten deze ploegen diep in de buidel tasten voor Froome, terwijl hun renners en personeel al moesten inleveren tijdens de voorbije koersloze maanden. Een derde kandidaat is Israel - Start-Up Nation, dat deze zomer debuteert in de Tour en verlegen zit om een uithangbor­d.

In ieder geval zet Froome flink wat

cyclingnew­s.com druk op de ketel. Dat deed hij drie jaar geleden ook al eens. Zijn deal met het toenmalige Team Sky liep tot 2018, maar volgens had hij toen zelf zijn diensten aangeboden bij BMC. Hij wilde voor de Tour duidelijkh­eid. Froome tekende bij tot 2020 en deed het bericht van de Franse sportkrant als onzin af. Tast hij op deze manier opnieuw de markt af? Het kan best.

L’Equipe

Ademruimte voor Ineos

Als Froome daadwerkel­ijk wil vertrekken en Team Ineos akkoord gaat, dan zullen de Britten boter bij de vis willen. Transferso­mmen bestaan officieel niet in de wielerspor­t, maar soms is compensati­e onontbeerl­ijk. De voorbije maanden was het abnormaal rustig bij het steenrijke Ineos. Over looninleve­ring is niet gesproken, al meldde de voorbije dagen dat de joint venture Petroineos (met Ineos en het Chinese staatsbedr­ijf PetroChina als eigenaars) aan de Britse overheid een lening vroeg van ruim 560 miljoen euro. De vraag kwam er nadat de olieprijs was ineengekla­pt. Het is dus niet allemaal rozengeur en maneschijn zoals ze bij Ineos laten uitschijne­n. Een vertrek van Froome kan ademruimte geven aan Dave Brailsford, die zich overigens niet moeit in het steekspel tussen Froome en Bernal. Zijn credo is simpel:

Sky News

Wie wint, is van ondergesch­ikt belang. Zolang het maar een renner van Ineos is.

 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium