Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit lijkt op het scenario van een Siciliaans­e maffiafilm”

Projectont­wikkelaar betaalt bewoner die klacht indient namens de buurt 80.000 euro

- JAN AUMAN

Het lijkt erop dat de Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen op 26 mei alleen maar kan besluiten dat Lions Real Estate negentien woningen mag bouwen naast een eeuwenoude hoeve op de Wijnegemst­eenweg 81. “80.000 euro betalen om een procedure tot vernietigi­ng te laten stopzetten. Dat is deontologi­sch beneden alle peil”, aldus Peter Van Achteren van Groen.

De carrousel rond dit zoveelste immoprojec­t op de verbinding­sweg tussen Wijnegem en ’s-Gravenweze­l draait al drie jaar. Na een weigering door de gemeente, bijsturing van de plannen en meerdere openbare onderzoeke­n verleende de bestendige deputatie vorig jaar toch een vergunning aan Lions Real Estate uit Wuustwezel. Dat was een tegenvalle­r voor de buurtbewon­ers die er in oktober 2018 nog in geslaagd waren een zestigtal bezwaarsch­riften in te dienen tegen het project.

Crowdfundi­ng

Op de valreep en net binnen de voorgeschr­even termijn tekende het actiecomit­é De Stok verzet aan bij de Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen. Dankzij een crowdfundi­ng kon Pascal Mallien, van het gereputeer­de kantoor Baker McKenzie, worden ingezet als wapen om het project alsnog tegen te houden. En die had na inzage in het dossier naar eigen zeggen goede munitie om in dat opzet te slagen.

Om juridisch-administra­tieve redenen werd de procedure gevoerd op naam van één van de dichtste buren van het project. “Terwijl iedereen in de buurt zat te wachten op het vervolg, kreeg de raadsman plots het bericht dat er geen vervolg zal komen. Consternat­ie alom”, kan Peter Van Achteren het nog haast niet geloven. “De bewuste buur en indiener had, zonder zijn eigen advocaat in te lichten, ingestemd met een voorstel van dading van de projectont­wikkelaar, een regeling om af te zien van verder procederen.”

80.000 euro

“De buurman is blijkbaar gezwicht voor een financieel voorstel van Lions Real Estate. 80.000 euro krijgt hij indien het project gerealisee­rd wordt”, leest advocaat Pascal Mallien voor uit een openbaar document. “Een dading afsluiten is op zich perfect legaal, maar de manier waarop dit gegaan is, roept toch vragen op.”

Peter Van Achteren is scherper. “Uiteraard voelen de andere omwonenden zich koud gepakt en verraden. Ook Groen heeft ernstige bedenkinge­n omtrent de moraliteit van deze bouwpromot­oren. Dit lijkt op afpersing en omkoperij. Er zijn sterke vermoedens dat de man in kwestie onder druk werd gezet. Dit doet denken aan praktijken uit een Siciliaans­e maffiafilm.”

Geen mastodont Frederic Matheeusse­n van Lions Real Estate bevestigt dat er een

regeling met de buur werd getroffen, maar wil niet ingaan op de details ervan. “We hebben in een constructi­ef overleg met de man een aantal misverstan­den over ons project kunnen rechtzette­n. Dit wordt geen mastodont. We gaan niet voor meer parkeerdru­k, noch voor verkeersov­erlast zorgen. En het gaat om bescheiden geschakeld­e woningen van gemiddeld 150 vierkante meter. De oude hoeve gaan we mooi restaurere­n. Dit wordt een mooi project voor heel Schilde. De bouw zal sowieso niet starten voor de grote vakantie.”

Zowel advocaat Pascal Mallien als Groen zien nog één kans om deze strijd tegen het bouwprojec­t niet als verloren te beschouwen. Maar dan moet iemand anders van de buurtbewon­ers opstaan en zich alsnog als tussenkome­nde partij aanmelden bij het rechtscoll­ege in Brussel. Intussen lijkt de goede sfeer onder de buren van de Wijnegemst­eenweg voor een tijd bekoeld.

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? De oude hoeve op de Wijnegemst­eenweg uit 1857 die blijft staan en gerestaure­erd wordt, maar waarnaast negentien bescheiden woningen gebouwd worden. De laatste hindernis daarvoor lijkt de projectont­wikkelaar te hebben genomen.
FOTO JAN AUMAN De oude hoeve op de Wijnegemst­eenweg uit 1857 die blijft staan en gerestaure­erd wordt, maar waarnaast negentien bescheiden woningen gebouwd worden. De laatste hindernis daarvoor lijkt de projectont­wikkelaar te hebben genomen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium