Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Illegale afvaltoeri­sten moeten eruit”

Recyclagep­ark zet app in om files te vermindere­n en misbruik tegen te gaan

- (jaa)

De gemeente gaat met behulp van een app streng toekijken op misbruik in haar containerp­ark. Schepen van Leefmilieu Walter Brat (N-VA) kondigt ook GASboetes aan.

Sinds de heropening van De Breker staat de rij met wachtende auto’s steevast tot op de Hoogmolend­ijk. “Om veiligheid­sredenen moet de politie het andere verkeer bij de inkompoort zelfs laten omrijden”, weet Brat. “Per uur melden zich vijftig tot zestig mensen. Met 100.000 bezoekers per jaar is dit de drukst bezochte plek in Schoten.”

“Dat aantal is zo hoog omdat nogal wat mensen zich niet houden aan de regel dat je maar één keer per week mag langskomen. En we hebben ook een sterk vermoeden dat nogal wat al dan niet in het zwart werkende aannemers en niet-Schotenare­n naar hier afzakken. Die laatste gebruiken dan geleende identiteit­skaarten omdat het in hun eigen gemeente te lang duurt alvorens ze op afspraak hun afval kunnen dumpen.”

Om daarmee komaf te maken, zal het gemeentebe­stuur vanaf volgende week streng controlere­n en GAS-boetes uitdelen aan wie op misbruik betrapt wordt. “We zetten hiervoor een app in die door de politie werd aangelever­d”, aldus Walter Brat. “Een parkeerwac­hter kan door het intikken van de nummerplaa­t al van buiten het containerp­ark zien of de ‘klant’ zich rechtmatig aanbiedt of niet. Wanneer het scherm rood kleurt, is er iets loos. In de toekomst willen we het illegale afvaltoeri­sme ook indijken met camera’s bij de containers. Daarin wordt vaak heel wat troep gedumpt die daar niet thuishoort, maar dat valt voor de huidige arbeidersp­loeg nu nagenoeg niet te controlere­n.”

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Schepen Walter Brat toont de app op zijn smartphone waarmee de parkwachte­rs vanaf maandag het illegaal gebruik van het containerp­ark zullen controlere­n.
FOTO JAN AUMAN Schepen Walter Brat toont de app op zijn smartphone waarmee de parkwachte­rs vanaf maandag het illegaal gebruik van het containerp­ark zullen controlere­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium