Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hier is grote behoefte aan”

Dossier wachtdok Noordlandb­rug beweegt

- ERIK VANDEWALLE

Er komt opnieuw schot in het dossier om ter hoogte van de Noordlandb­rug een wachtdok voor binnensche­pen aan te leggen. De Vlaamse Waterweg en het Havenbedri­jf plannen daar samen een dok en de openbare procedure wordt opgestart. De binnenschi­ppers reageren positief.

Er is al lang een toenemend tekort aan voldoende wachtplaat­sen voor de binnenvaar­t. Onlangs werden er in het Kanaaldok aan de Zoutendijk ter hoogte van het Reigersbos nog achttien wachtplaat­sen aangelegd. Het plan om ter hoogte van de Noordlandb­rug een wachtdok aan te leggen is al heel wat jaren oud, maar wordt nu concreter.

Tankschepe­n

De Vlaamse Waterweg en het Havenbedri­jf Antwerpen willen samen een wachtdok bouwen ter hoogte van de bocht in het Schelde-Rijnkanaal net voorbij de Noordlandb­rug. Het wachtdok zou vooral voor tankschepe­n dienen en in mindere mate voor droge lading en containerv­aart. Om een omgevingsv­ergunning te kunnen aanvragen, moeten eerst een aantal stappen van de milieueffe­ctenproced­ure worden doorlopen. De Vlaamse Waterweg en het Havenbedri­jf Antwerpen maakten hiervoor een zogenaamde ontwerpaan­melding.

Gaston Pius (67), bestuursli­d van de Vereniging van Reders der Binnen- en Rijnvaart, is erg opgetogen dat het oude plan opnieuw in de actualitei­t komt. “Het probleem van wachtplaat­sen in de Antwerpse haven is niet nieuw. In de Antwerpse haven is elke meter kaai in concessie gegeven. In Rotterdam daarentege­n is er tussen twee terminals plaats vrij gehouden voor binnensche­pen. Daarom is hier het probleem voor de schippers groter”, aldus nog Pius.

Petrochemi­e

“De Schelde-Rijnverbin­ding ligt vlak bij de talrijke petrochemi­sche bedrijven aan de Scheldelaa­n. Dat met dit wachtdok gemikt wordt op de tankvaart is dus niet verrassend. Olietanker­s meren nu aan de Kreekraksl­uis in Nederland en daar gaan de binnenschi­ppers tanken. Omdat justin-time levering belangrijk blijft, is deze locatie erg goed”, legt Gaston Pius uit. Zelf is hij bijna vijftig jaar actief als binnenschi­pper en kent hij de haven als geen ander.

Districtsb­urgemeeste­r Carl Geeraerts (N-VA): “Dit dossier valt buiten onze bevoegdhei­d, maar toch gaat het polderdist­rict de nodige opmerkinge­n formuleren.

Het is voor ons bijvoorbee­ld belangrijk dat er in Zandvliet naast een afrit ook een oprit naar de A12-Havenweg komt.” Geeraerts verwijst hiermee naar het autoverkee­r door de binnenschi­ppers, dat door het nieuwe dok ontstaat en dat anders door de dorpskern van Zandvliet zal moeten rijden.

Tot 1 juni heeft iedereen de tijd om input te geven over de beoordelin­g van de effecten van het dok op onder meer geluid, lucht, mobiliteit, natuur en gezondheid.

assets.antwerpen.be, mer@Vlaanderen.be

 ??  ??
 ?? FOTO ERIK VANDEWALLE ?? Gaston Pius.
FOTO ERIK VANDEWALLE Gaston Pius.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium