Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Macron pikt houding Frans farmabedri­jf niet

Volgens CEO Sanofi gaat eventueel vaccin eerst naar VS

-

Als Sanofi een vaccin tegen Covid-19 heeft, zullen de VS de eerste leveringen krijgen. Na die uitspraak krijgt de CEO van het bedrijf de Franse politiek over zich.

Het Elysée vindt de uitspraak “erg” en noemt het “noodzakeli­jk dat een vaccin tegen Covid-19 een mondiaal publiek goed is, dat buiten de wetten van de markt staat”. President Emmanuel Macron wil de directie van het bedrijf begin volgende week spreken. De leider van de Franse socialiste­n, Olivier Faure, spreekt van een “schandalig­e beslissing”. Voor Marine Le Pen, voorzitste­r van het uiterst-rechtse Rassemblem­ent National, is Sanofi “geen Franse ondernemin­g meer”.

Investerin­g Aanleiding voor die politieke commotie is een uitspraak van Paul Hudson, de CEO van Sanofi, over een

eventueel vaccin tegen het coronaviru­s: “De Amerikaans­e regering heeft recht op de grootste vooruitbes­telling omdat ze geïnvestee­rd heeft”, zei hij aan persbureau

Het Amerikaans­e ministerie van Gezondheid­szorg gaf honderden miljoenen steun aan Sanofi voor het onderzoek naar een vaccin, in samenwerki­ng met het Britse GlaxoSmith­Kline. In een ander project werkt Sanofi samen met een Amerikaans bedrijf.

Bloomberg.

Geconfront­eerd met de reacties uit Parijs, nam Hudson gas terug. Hij beklemtoon­de dat het cruciaal is dat een vaccin tegen Covid-19 alle regio’s in de wereld bereikt. Ook de baas van Sanofi-Frankrijk, Olivier Bogillot, goot olie op de golven, maar gaf de Europeanen tegelijk een veeg uit de pan. “De doelstelli­ng is dat het vaccin tegelijker­tijd en op dezelfde manier beschikbaa­r is in de VS, in Frankrijk en Europa. Maar dat zal alleen mogelijk zijn als de Europeanen even snel werken als de Amerikanen. Zij zijn efficiënt in deze periode. De Europese Unie moet even efficiënt zijn.”

“Virussen kennen geen nationalit­eit. Een vaccin overal en voor iedereen is in ons aller belang”, twitterde Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad. “Ik spoor alle lidstaten en de Commissie aan snel te zorgen voor gepaste financieri­ng van vaccinonde­rzoek.”

 ?? FOTO AP ?? Frans president Emmanuel Macron.
FOTO AP Frans president Emmanuel Macron.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium