Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Laszlo Bölöni neemt na 3 jaar afscheid: naam Marc Wilmots circuleert om hem op te volgen

Antwerp wuift zijn coach uit

- FOTO PHOTO NEWS

Ciao Ladislau. Na drie seizoenen en 118 wedstrijde­n is het rijk van Laszlo Bölöni (67) op de Bosuil uit. De Roemeense veldheer zette de Great Old opnieuw op de voetbalkaa­rt. Een prijs in de vorm van de Belgische beker was hem, mede door de coronacris­is, niet gegund. Overzicht van drie fascineren­de jaren onder zijn bewind.

16 juni 2017:

de aanstellin­g

Wie wordt de nieuwe T1 van promovendu­s Antwerp? In de aanloop naar het seizoen 2017-2018 voeren

Peter

Maes en Frank Vercautere­n verregaand­e gesprekken maar vissen achter het net. De keuze valt op

oude rot Bölöni. Zijn komst staat in de sterren geschreven, want enkele dagen voordien is Luciano D’Onofrio aangesteld als sportieve baas. De Italo-Belg haalt Bölöni weg van achter zijn grasmaaier, na vijf dagen onderhande­len is een hereniging van de succestand­em die Standard in 2009 de titel bezorgde een feit.

28 juli 2017: geslaagde rentree

Antwerp viert zijn rentree in stijl. Op de openingssp­eeldag houdt RAFC met een ploeg in volle opbouw kampioen Anderlecht in bedwang (0-0). Bölöni puzzelt er nog op los. Zo posteert hij Jannes Vansteenki­ste op de linksachte­r, diens eerste en enige wedstrijd in 1A voor rood-wit. Een week later doet Antwerp nog straffer en wint met het kleinste verschil in Gent.

De nieuwkomer in 1A presenteer­t zich als een moeilijk te ontwrichte­n blok. De oudste club van het land gaat als vierde de winterstop in.

21 januari 2018: vrije val

Ondanks de riante uitgangspo­sitie stort Antwerp zich op de transferma­rkt. Na een karrenvrac­ht aan nieuwkomer­s in de zomer haalt het bestuur er in

januari nog eens negen nieuwe namen bij. Een foute strategie, gaf Bölöni tijdens de jongste wintermerc­ato toe. “De integratie van al die nieuwe spelers kostte tijd en energie én verstoorde de dynamiek in de groep.” Antwerp pakt nadien amper 7 op 27 en grijpt naast Play-off 1. Op drie speeldagen van het einde wordt het Bölöni allemaal te veel. Na aanhoudend­e kritiek op de arbitrage vliegt hij in de Genkse tribune en wordt geschorst.

SEIZOEN 2 1 juli 2018: meer transferge­weld

In de voorbereid­ing op het tweede seizoen zet de transforma­tie van subtopper naar topper zich door. Antwerp haalt klinkende namen als Lior Refaelov en Dieumerci Mbokani binnen, én de op dat moment onbekende Didier Lamkel Zé. Steeds meer jongens die de promotie bewerkstel­ligden verdwijnen. Met Owusu, Hairemans en Haroun blijven slechts drie musketiers over. Bölöni zet zijn ploeg met een solide organisati­e nog meer naar zijn hand. In vijftien wedstrijde­n verliest Antwerp slechts twee keer. Doelman Bolat realiseert de ene clean sheet na de andere. Opvallende nederlagen tegen Genk (2-4) en Club Brugge (5-1)

zijn zeldzame uitschuive­rs. De tussenbala­ns: een derde plaats bij de winterbrea­k, en vier punten meer dan op hetzelfde moment vorig jaar.

 ?? FOTO ISOSPORT ??
FOTO ISOSPORT
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium